Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Szalonpacal knédlivel

Adásban volt: 2016. április 20.
A recepthez tartozó videó
A jó dolgokhoz idő kell. Így ehhez a hagyományos elemeket ötvöző laktató, pacalos fogáshoz is. Mutassuk meg mit tudunk!
2016. április 24.

Hozzávalók

  • Szalonpacal:
  • 1 kg csíkozott, előfőzött, fagyasztott pacal
  • 1 db sárgarépa
  • 1 db petrezselyemgyökér
  • 1 db zeller
  • 2 ek mustár
  • kevés barna cukor
  • 4 db savanyú uborka
  • 1 ek kapribogyó
  • 2 dl tejföl
  • olívaolaj
  • babérlevél
  • 3 dl alaplé
  • vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db citrom

  • bors
  • Knédli:
  • 30 dkg BL 55 liszt
  • 10 dkg rétesliszt
  • 1 db tojás
  • kevés langyos tej
  • fél tasak szárított élesztő
  • 1 dkg cukor
  • 2 csipet só
  • olaj

Elkészítés

Szalonpacal

Kevés olívaolajban karamellizáljuk a barna cukrot. Közben a zöldségeket meghámozzuk és lereszeljük, a karamellizált cukros olajhoz adjuk. 
Beletesszük a babérlevelet is, enyhén lepirítjuk. Majd felöntjük kevés alaplével.
Hozzáadjuk az előfőzött pacalt és felöntjük annyi alaplével, hogy ellepje. Beletesszük a felkarikázott fél fej vöröshagymát és a reszelt fokhagyma gerezdeket. Sózzuk, borsozzuk. És a pacalt puhára főzzük. Teljesen nyers pacal esetében a főzési idő 4 óra is lehet. 
Ha megpuhult, belereszeljük egy alaposan megmosott citrom héját, és hozzáadjuk a levének a felét, a mustárt, a tejfölt és még egyszer felforraljuk. Frissen reszelünk bele még egy gerezd fokhagymát.

Knédli

Egy keverőtálban összerakjuk a hozzávalókat: kétfajta liszt, élesztő, tojás, kevés langyos tej, kevés olaj és egy csipet só. Majd egy robotgéppel az egészet jó összedolgozzuk. Ha kész, lefedjük és 45-50 perc alatt a duplájára kelesztjük.

Ha megkelt egy hosszúkás rudat formázunk belőle, minél kevesebb liszt felhasználásával. A lyukacsos aljú fém lemezes tepsit olajjal kikenünk és erre tesszük a knédlirudat, majd a sütő gőzölős fokozatán meggőzöljük.

Vékonyra szelt savanyú uborkával és kapribogyóval tálaljuk.

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Pataky Péter

Pataky Péter receptje

Szerkesztőink kedvencei

Pacal előkészítés szag nélkül

Pacal előkészítés szag nélkül

Pataky Péter megmutatja, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan előkészíteni a pacalt – anélkül, hogy az egész konyhában a pacalkészítés jellegzetes szagát kellene éreznünk. Nézzék csak:
Pacal carbonara

Pacal carbonara

Pacal carbonara? Nincs elírva. A spagettit kicseréltük pacalra. Pacalrajongóknak kötelező, a többieknek ajánlott!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!