Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Szalagos fánk, de most másképp

Olajban sült édesség Hanukára
2017. december 11.

Mivel idén másodszorra csináljuk, már mondhatom, hogy hagyomány: a barátnőméknél, gyerekestül, másik barátnőstül, másik gyerekestül fánkot sütünk Hanukára. A fánk szimbolikus, mert olajban sült, ugyanis Hanuka története valójában a csoda története. Nes gadol haya sham (Nagy csoda történt ott): az egy napra elegendő olaj 8 napig égett a mécsesben. Ezért aztán ilyenkor minden olyat fogyasztunk, ami olajban sült, ezzel is jelezve, hogy emlékszünk a csodára.

Hát ehhez a fánkhoz aztán kell olaj! Egyébként egy amolyan igazi szalagos fánkot kell elképzelni, semmi különös, vagyis hoppá, bocsánat, dehogynem! Hát ez a fánk zacskóban készül! Igen, jól látod, zacskóban. Ehhez csak egy megfelelő méretű (min. 4,5, de inkább 6L), zárható zacskót kell szerezned, és már készítheted is a fánkot: csak dobálj bele mindent a zacskóba, zárd le, de ne teljesen, mert aztán kipukkad az élesztő gázaitól, kicsit gyurmázd meg, és már békén is hagyhatod kelni. Ez azért is jó módszer, mert könnyen lehet szállítani a kész tésztát, hogy aztán már csak formázni és sütni kelljen, és ne ott kelljen megvárni azt is, hogy megkel. Legalábbis amíg először megkel, mert formázás után még fél órát kell keleszteni, de az már pont arra jó, hogy kellemesen iszogassam azt a pohár bort, ami már megfelelően megmelegedett, mert valamelyik gyerek mindig ide vagy oda ráncigált addig. De itt van egy kis idő szusszanni, aztán jöhet az olajmelegítés, sütés, – és végül a töltés, miért is ne.

Hozzávalók

  • 1 tasak instant élesztő
  • 50 dkg liszt
  • 3 evőkanál cukor
  • 2 ½ dl langyos tej vagy víz
  • 1 ½ evőkanál étolaj
  • 1 evőkanál pálinka vagy brandy
  • 1 citrom reszelt héja
  • csipet só
  • olaj a sütéshez
  • lekvár, nutella, csoki, stb.  a töltelékhez 

Elkészítés

A tölteléken és a sütéshez való olajon kívül mindent tegyél bele a zacskóba és körültekintően zárd le. Alaposan gyurmázd össze a keveréket, hogy láthatóan minden összekeveredjen. Résnyire nyisd ki a simítózárat, és tedd félre kelni meleg helyen 1 órára. Ha csak később akarod elkészíteni, akkor a hűtőbe is beteheted egy éjszakára. Ha a duplájára kelt, lisztezett felületen nyújtsd ki, és tésztakiszúróval formázd (bármilyen alakú lehet, de a klasszikus nyilván a kerek – ezt egy pohárral is ki tudod szúrni). Takard le egy tiszta konyharuhával, és így is hagyd kelni fél órát. Melegítsd fel az olajat, egy mélyebb lábosban legalább 3 ujjnyit. és egy kis darab tésztával teszteld, hogy elég meleg-e: ha szépen gyöngyözik, pont jó, ha nagyon pezseg, túl forró! A “pont jó” olajban, mindkét oldalán 1-1 perc alatt (mérettől is függ) szépen megpirul, ekkor szedd papírtörölkozőre, és ha már kezelhető hőfokú, az alján szúrj egy lyukat és tetszés szerint töltsd meg. Hogy egy utolsót adjunk még a fogyókúrának, porcukorral is szórd meg, és melegen tálald (mert úgy a legjobb)

Chanuka szameach, Kellemes Hanukát!

 

 

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?