
Steiner Kristóf: Szábihra fel!
Hozzávalók
4 személyre- 1 nagy szem burgonya (krumplifóbiásoknak édesburgonya)
- 1 nagy vagy 2 kisebb avokádó (ennek hiányában tofu is megteszi)
- 8 teáskanál mangó csatni, vagy indiai fűszerekkel kikevert sárgabarack lekvár
- 1 padlizsán
- 1 citrom
- 1 gerezd fokhagyma
- só, bors
- olívaolaj
- 4 zsemle, pita, vagy bagett
Elkészítés
A szábih egy méltatlanul keveset emlegetett klasszikus közel-keleti fogás, amely Tel Avivban éppen olyan népszerű streetfood, mint mondjuk a falafel szendvics, vagy a pizzaszelet.
A tradícionális recept szerint pitában, azaz lepénykenyérben tálalják, az összetevők között olyan ínycsiklandó hozzávalók szerepelnek, mint a sült padlizsán, tahini – a szezámmag krém, a krumpli – ez lehet főtt, vagy sült -, az amba – azaz a Közel-keleten, azon belül is Jemenben oly populáris mangó szósz. Ez utóbbiról azt kell tudni, hogy olyan erőteljes curry zamata van – hála a hauajidzs nevű fűszerkeveréknek -, hogy már pár csepp után is minimum 24 órán át „amba-íz” marad az ember szájpadlásán egy szábih szendvics elfogyasztása után. Éppen ezért ezt az erőteljes szószt klasszikus indiai mangó csatnira cseréltem, amelyet indiai üzletekben, de akár egy jobban felszerelt hiper-szupermarket nemzetközi polcán is fellelhet az ízkalandor. Ennek hiányában egyébként sárgabaracklekvár is megteszi, egy-egycsipet római köménnyel, gyömbérrel, kurkumával, esetleg őrölt koriandermaggal kikeverve. És még egy kis módosítás: mivel a valódi szábih keménytojással készül, ezt pedig vegánként hanyagolom, avokádóra cseréltem a tojásszeketeket, himalájai fekete sóval megszórva – ennek kénes íze nagyon erősen emlékezetet a tojásra. Szábihra fel!
1.A padlizsánt és a krumplit dobókockányi falatokra vágom, és olívaolajon addig pirítgatom őket sóval borssal, rendszeresen dobálgatva-kevergetve, míg meg nem puhulnak. Hogy ezt felgyorsítsam, amikor már majdnem készen vannak, de még azért keménykések kissé, alufóliával borítom be a serpenyőt. Amúgy jó magyarosan egy csipet paprikát is hintek rá, a füstölt verzió is jól áll neki.
2. Közben elkészítem a tahinit: a szezámmagkrémet fele-fele arányban keverem vízzel, meglocsolom citromlével, sózóm, borsozom, és bebelöttyintek egy kis olívaolajat – ettől szinte tejszín-szerű lesz, igazán könnyű és krémes dresszinget kapunk. Ha mogyoróvajat használok, a citromot narancsra cserélem – remekül áll a mogyorónak. Pikáns-kedvűek belepréselhetnek egy fokhagyma gerezdet is.
3. Az avokádót kimagozom és félcentis szeletekre vágom, meghintem a feketesóval, meglocsolom egy kis olívával és citrommal, majd borsozom és picit megsózom.
4. Nincs mát hátra, mint egymásra halmozni az ínyencségeket: a bagelemet – én most mákkal megszórt változattal rukkolok elő – félbevágom, jócskán megkenem tahinivel, rákanalazom a sültkrumpli-sültpadlizsán ragut, jöhet a mangó csatni, és végül az avokádó szeletkék. A felső bagel szelet is kap a tahiniból, és egy pár csepp csatni se áthat neki. Készen is áll a tálalásra.
5. Hideg búzasörrel, vagy mentás limonádéval lenyűgöző snack, de főfogásnak is beillik baráti vacsikon – épp olyan laktató és izgalmas, mint egy tökéletesen elkészített burger. Csípős-mániások (mint én) Tabascot is csepegtethetnek bele.
