Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: Salamon Sára

Steiner Kristóf: Szábihra fel!

Sült padlizsán és avokádó szendvics pikáns mangó szósszal, szezámmag krémmel
2016. augusztus 20.

Hozzávalók

4 személyre
  • 1 nagy szem burgonya (krumplifóbiásoknak édesburgonya)
  • 1 nagy vagy 2 kisebb avokádó (ennek hiányában tofu is megteszi)
  • 8 teáskanál mangó csatni, vagy indiai fűszerekkel kikevert sárgabarack lekvár
  • 1 padlizsán
  • 1 citrom
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • olívaolaj
  • 4 zsemle, pita, vagy bagett

Elkészítés

A szábih egy méltatlanul keveset emlegetett klasszikus közel-keleti fogás, amely Tel Avivban éppen olyan népszerű streetfood, mint mondjuk a falafel szendvics, vagy a pizzaszelet.

A tradícionális recept szerint pitában, azaz lepénykenyérben tálalják, az összetevők között olyan ínycsiklandó hozzávalók szerepelnek, mint a sült padlizsán, tahini – a szezámmag krém, a krumpli – ez lehet főtt, vagy sült -, az amba – azaz a Közel-keleten, azon belül is Jemenben oly populáris mangó szósz. Ez utóbbiról azt kell tudni, hogy olyan erőteljes curry zamata van – hála a hauajidzs nevű fűszerkeveréknek -, hogy már pár csepp után is minimum 24 órán át „amba-íz” marad az ember szájpadlásán egy szábih szendvics elfogyasztása után. Éppen ezért ezt az erőteljes szószt klasszikus indiai mangó csatnira cseréltem, amelyet indiai üzletekben, de akár egy jobban felszerelt hiper-szupermarket nemzetközi polcán is fellelhet az ízkalandor. Ennek hiányában egyébként sárgabaracklekvár is megteszi, egy-egycsipet római köménnyel, gyömbérrel, kurkumával, esetleg őrölt koriandermaggal kikeverve. És még egy kis módosítás: mivel a valódi szábih keménytojással készül, ezt pedig vegánként hanyagolom, avokádóra cseréltem a tojásszeketeket, himalájai fekete sóval megszórva – ennek kénes íze nagyon erősen emlékezetet a tojásra. Szábihra fel!

1.A padlizsánt és a krumplit dobókockányi falatokra vágom, és olívaolajon addig pirítgatom őket sóval borssal, rendszeresen dobálgatva-kevergetve, míg meg nem puhulnak. Hogy ezt felgyorsítsam, amikor már majdnem készen vannak, de még azért keménykések kissé, alufóliával borítom be a serpenyőt. Amúgy jó magyarosan egy csipet paprikát is hintek rá, a füstölt verzió is jól áll neki.

2. Közben elkészítem a tahinit: a szezámmagkrémet fele-fele arányban keverem vízzel, meglocsolom citromlével, sózóm, borsozom, és bebelöttyintek egy kis olívaolajat – ettől szinte tejszín-szerű lesz, igazán könnyű és krémes dresszinget kapunk. Ha mogyoróvajat használok, a citromot narancsra cserélem – remekül áll a mogyorónak. Pikáns-kedvűek belepréselhetnek egy fokhagyma gerezdet is.

3. Az avokádót kimagozom és félcentis szeletekre vágom, meghintem a feketesóval, meglocsolom egy kis olívával és citrommal, majd borsozom és picit megsózom.

4. Nincs mát hátra, mint egymásra halmozni az ínyencségeket: a bagelemet – én most mákkal megszórt változattal rukkolok elő – félbevágom, jócskán megkenem tahinivel, rákanalazom a sültkrumpli-sültpadlizsán ragut, jöhet a mangó csatni, és végül az avokádó szeletkék. A felső bagel szelet is kap a tahiniból, és egy pár csepp csatni se áthat neki. Készen is áll a tálalásra.

5. Hideg búzasörrel, vagy mentás limonádéval lenyűgöző snack, de főfogásnak is beillik baráti vacsikon – épp olyan laktató és izgalmas, mint egy tökéletesen elkészített burger. Csípős-mániások (mint én) Tabascot is csepegtethetnek bele.

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Steiner Kristóf

Steiner Kristóf receptje

Szerkesztőink kedvencei

Zöldsaláta sült padlizsánnal

Zöldsaláta sült padlizsánnal

Önmagában vagy köretként is nagyszerűen működik ez a, vinaigrette öntettel bolondított, zöldsaláta sült padlizsánnal.
Sütőben sült padlizsános omlett

Sütőben sült padlizsános omlett

Igazi komótos reggeli, amivel még a hűtőszekrényt is "kitakaríthatjuk", hiszen bármilyen maradék zöldséggel, sajttal vagy zöldfűszerrel elkészíthetjük.
Marokkói padlizsánsaláta

Marokkói padlizsánsaláta

Bálint Ádám receptje az izeselet.hu számára, amit a Gourmet Fesztivál színpadán is elkészített. Frissítő saláta, ami remek magában is, de húsevők grillezett húsok mellé is fogyaszthatják.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!