
Svéd mézeskalács - tej- és tojásmentes
Hozzávalók
- 50 dkg finomliszt
- 2 dl kristálycukor
- 1 dl méz
- 20 dkg jó minőségű tejmentes margarin
- 1 dl víz
- 1 kiskanál szódabikarbóna
- 1 kiskanál őrölt fahéj
- 1 kiskanál őrölt szegfűszeg
- 1 kiskanál őrölt gyömbér
- csipet só
Elkészítés
A mézet a cukorral és a vízzel felfőzzük, majd kihűtjük. A margarint a liszttel összemorzsoljuk, a hideg sziruppal összegyúrjuk, és a fűszereket beledolgozzuk. Cipóban, meglisztezett folpackba csomagolva egy éjszakán át a hűtőszekrényben pihentetjük. Másnap 1 mm vastagra kinyújtjuk és tetszőleges szaggatóval kiszúrjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire fektetve, 180 fokra előmelegített sütőben, 5 perc alatt készre sütjük. Még langyosan szedjük le a tepsiről, mert miután kihűlt, könnyen törik.
