Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Sváb kelkáposztás rakott krumpli

Adásban volt: 2014. január 15.
A recepthez tartozó videó
A hagyományos rakott krumpli sváb változata. Kelkáposztával, kolbásszal, besamel mártással.
2015. szeptember 12.

Hozzávalók

4-6 személy
  • 1 kg nem szétfővő krumpli (rózsaszín héjú)
  • 2 tk köménymag
  • 5 ek fehérborecet
  • 1 dl alaplé
  • 6 ek olívaolaj
  • 2 tk dijoni vagy magos mustár
  • 80 dkg kelkáposzta
  • 5 dkg vaj
  • 10 dkg húsos császárszalonna
  • 1 szál kolbász
  • 2 hagyma
  • 3 dkg liszt
  • 3,5 dl tej
  • szerecsendió
  • 10 dkg reszelt sajt

Elkészítés

Egy nagy tálba öntjük az alaplét, hozzákeverjük a fehérborecetet, a magos mustárt, a köménymagot, sót és borsot, és hozzáöntjük az olívaolajat. A megfőtt, felkarikázott burgonyát, még forrón hozzáforgatjuk az öntethez.
Amíg a krumpli magába szívja az öntetet, előkészítjük a többi hozzávalót. A csíkokra vágott káposztát blansírozzuk, amikor kicsit összeesett, egy szűrőkanállal kiszedjük a forró vízből.
A kolbászt vékonyan felkarikázzuk.
Elkészítjük a besamel mártást: felolvasztjuk a vajat, amikor felhabzik, hozzákeverjük a lisztet és szép lassan a tejet, és egy habverővel folyamatosan keverjük, sózzuk és egy kevés szerecsendióval ízesítjük.
Egy hőálló tál aljába a krumpli feléből egy réteget készítünk, majd rákerül egy réteg kelkáposzta, majd a felkarikázott kolbász következik, és végül a legfelső réteg ismét krumpli lesz.
Mielőtt a sütőbe tesszük a rakott krumplit, még a tetejére öntjük a besamel mártást. Megszórjuk reszelt sajttal és 190 C fokos sütőben 35-40 perc alatt megsütjük. Ennyi idő alatt az ízek összeérnek és a sajt megolvad és megpirul a tetején.

5/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Bécsi burgonyasaláta

Bécsi burgonyasaláta

A hamisítatlan, klasszikus, bécsi burgonyasaláta, több órányi hűtési idővel.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!