Sváb kelkáposztás rakott krumpli

Hozzávalók
4-6 személy- 1 kg nem szétfővő krumpli (rózsaszín héjú)
- 2 tk köménymag
- 5 ek fehérborecet
- 1 dl alaplé
- 6 ek olívaolaj
- 2 tk dijoni vagy magos mustár
- 80 dkg kelkáposzta
- 5 dkg vaj
- 10 dkg húsos császárszalonna
- 1 szál kolbász
- 2 hagyma
- 3 dkg liszt
- 3,5 dl tej
- szerecsendió
- 10 dkg reszelt sajt
Elkészítés
Egy nagy tálba öntjük az alaplét, hozzákeverjük a fehérborecetet, a magos mustárt, a köménymagot, sót és borsot, és hozzáöntjük az olívaolajat. A megfőtt, felkarikázott burgonyát, még forrón hozzáforgatjuk az öntethez.
Amíg a krumpli magába szívja az öntetet, előkészítjük a többi hozzávalót. A csíkokra vágott káposztát blansírozzuk, amikor kicsit összeesett, egy szűrőkanállal kiszedjük a forró vízből.
A kolbászt vékonyan felkarikázzuk.
Elkészítjük a besamel mártást: felolvasztjuk a vajat, amikor felhabzik, hozzákeverjük a lisztet és szép lassan a tejet, és egy habverővel folyamatosan keverjük, sózzuk és egy kevés szerecsendióval ízesítjük.
Egy hőálló tál aljába a krumpli feléből egy réteget készítünk, majd rákerül egy réteg kelkáposzta, majd a felkarikázott kolbász következik, és végül a legfelső réteg ismét krumpli lesz.
Mielőtt a sütőbe tesszük a rakott krumplit, még a tetejére öntjük a besamel mártást. Megszórjuk reszelt sajttal és 190 C fokos sütőben 35-40 perc alatt megsütjük. Ennyi idő alatt az ízek összeérnek és a sajt megolvad és megpirul a tetején.