
Sütőtökrizottó bébi tintahallal (Kiosk, Orosz Gábor)
Hozzávalók
- 2 liter zöldség alaplé
- egy közepes sütőtök, feldarabolva és megsütve
- 25 dkg bébi tintahal
- 3 gerezd fokhagyma
- chilipaprika
- római kömény
- 2 db salott hagyma
- 20 dkg arborio rízs
- 1,5 dl fehérbor
- só
- fekete bors
- 10 dkg vaj
- 3 zsályalevél
- olívaolaj
- 2 evőkanál parmezánsajt
- 1 db citrom
- 20 szem törökmogyoró
- petrezselyem
Elkészítés
A salotta hagymàt finomra vágva kevés olívaolajban lassan megpirítjuk. Mikor már üveges, hozzáadjunk a rizst és jól àtmelegítük.
Felöntjük 1,5 dl száraz fehérborral. Lassú tűzön elpárologtatjuk, majd folyamatosan adagoljuk hozzá a forró zöldségalaplèt és al dentére főzzük a rizst. Sóval, borssal ízesítjük és hozzádobunk 4 db pici vajkockát.10 percig főzzük lassan kevergetve, míg besűrűsödik.
A következő lépésben hozzáadjuk a felkockázott sütőtököt valamint 4 evőkanal pürèsített tököt. Kis lével ismét főzzük. A három zsályalevelet, kevés pirított fokhagymát keverünk mèg bele, illetve 2 marék reszelt parmezánt. Negyed óra elteltével öntsünk hozzá 2 evőkanál olívaolajat és petrezselymet, valamint 6 kis kocka vajat. Végül fèl citrom héjával és pár csepp levével ízesítsük.
Tálaláskor egy marék pirított törökmogyorót szórjunk a tetejére, illetve a pirított tintahalat.