Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: Nagy Bence

Sütőtökrizottó bébi tintahallal (Kiosk, Orosz Gábor)

Ha a tökéletes rizottó elkészítése már megvan, akkor ideje belevinni egy kis csavart! Mondjuk sütőtökkel, tenger gyümölcseivel és pirított mogyoróval.
2016. április 2.

Hozzávalók

  • 2 liter zöldség alaplé
  • egy közepes sütőtök, feldarabolva és megsütve
  • 25 dkg bébi tintahal
  • 3 gerezd fokhagyma
  • chilipaprika
  • római kömény
  • 2 db salott hagyma
  • 20 dkg arborio rízs
  • 1,5 dl fehérbor

  • fekete bors
  • 10 dkg vaj
  • 3 zsályalevél
  • olívaolaj
  • 2 evőkanál parmezánsajt
  • 1 db citrom
  • 20 szem törökmogyoró
  • petrezselyem

Elkészítés

A salotta hagymàt finomra vágva kevés olívaolajban lassan megpirítjuk. Mikor már üveges, hozzáadjunk a rizst és jól àtmelegítük.

Felöntjük 1,5 dl száraz fehérborral. Lassú tűzön elpárologtatjuk, majd folyamatosan adagoljuk hozzá a forró zöldségalaplèt és al dentére főzzük a rizst. Sóval, borssal ízesítjük és hozzádobunk 4 db pici vajkockát.10 percig főzzük lassan  kevergetve, míg besűrűsödik.

A következő lépésben hozzáadjuk a felkockázott sütőtököt valamint 4 evőkanal pürèsített tököt. Kis lével ismét főzzük. A három zsályalevelet, kevés pirított fokhagymát keverünk mèg bele, illetve 2 marék reszelt parmezánt. Negyed óra elteltével öntsünk hozzá 2 evőkanál olívaolajat és petrezselymet, valamint 6 kis kocka vajat. Végül fèl citrom héjával és pár csepp levével ízesítsük.

Tálaláskor egy marék pirított törökmogyorót szórjunk a tetejére, illetve a pirított tintahalat.

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

KIOSK fagylaltok

Éljen a fagyi, amivel túléljük, legyőzzük és megoldjuk egy időre a hőség elleni küzdelmet, Gyorsan körbe is jártunk néhány lelőhelyet:
Sütőtökös rizottó (gluténmentes)

Sütőtökös rizottó (gluténmentes)

Egy lisztérzékeny valószínűleg alapból utálja a rizst, hiszen szinte mindenhol ezzel kínálják. Ez a rizottó erős kivétel: aromás, illatos és függőséget okoz. Melegen, aztán később hidegen is rá fogunk járni.
Gyorstalpaló a tökéletes rizottóhoz

Gyorstalpaló a tökéletes rizottóhoz

Pataky Péter három rizottón keresztül mutatja be, hogy hogyan tudjuk elérni a híres krémes, de egyúttal harapható állagot, amin sokan elbuknak, amikor rizottót készítenek. Ezzel a módszerrel tökéletesre készül a rizs – a kiegészítők pedig mindenkinek a fantáziájára vannak bízva.

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?