Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Sütőtökös tarhonya tökmagkéregben sült hallal

Adásban volt: 2013. október 25.
A recepthez tartozó videó
A sütőtök a tél igazi sztárja. Mindenféle formában érdemes kipróbálni, ez a tarhonyával készített köret csodás párja tökmagkérges harcsának. Egy ilyen vacsora a leghidegebb napot is felmelegíti.
2015. december 14.

Hozzávalók

4 személyre
  • 40 dkg tarhonya
  • 1 kisebb sütőtök (kb. 60 dkg-os)
  • 2,5 dl húsleves
  • 2 ek hideg vaj
  • 1 mandarin
  • néhány ág friss kakukkfű

  • bors
  • szerecsendió
  • pirított tökmag, tökmagolaj
  • 2x15dkg halfilé (harcsa, tőkehal)
  • 10 dkg tökmag
  • 1 tojásfehérje

Elkészítés

Sütőtökös tarhonya

A sütőt előmelegítjük 190C-ra.
A sütőtököt hosszában félbevágjuk, magját kikaparjuk.
Meglocsoljuk kevés olívaolajjal, ráhelyezünk néhány ág kakukkfüvet, és kb. 45-50 perc alatt puhára sütjük.
A megsült húst kikaparjuk, a felmelegített húslevessel, robotgépben krémesre pürésítjük.
Amíg a tök sül, előkészítjük a tarhonyát, ami lehetőség szerint házi jellegű.
Kevés olajon megpirítjuk, majd felöntjük megfelelő mennyiségű vízzel, vagy húslevessel.
Fedő alatt puhára főzzük, ez tarhonya típusától függően kb. 20-30 perc.
A sütőtökpürét hozzákeverjük a tarhonyához, majd ízesítjük sóval, borssal, frissen reszelt szerecsendióval, és belereszeljük egy mandarin héját és hozzákeverünk egy kevés vajat. 
Pirított tökmaggal és tökmagolajjal meglocsolva tálaljuk.

Tökmagkéregben sült hal

A halat sózzuk, a tökmagot durvára aprítjuk.
A felaprított tökmagot elkeverjük tojásfehérjével, és a halszeleteket is vékonyan bekenjük vele, majd az egyik oldalára rátapasztjuk a tökmagkérget.
Egy olyan serpenyőt, amit sütőbe is tehetünk felforrósítunk, és egy kevés olívaolajon a halszeleteket elősütjük, úgy hogy először a tökmagos felüket sütjük meg.
Amikor a kéreg megszilárdult egy határozott mozdulattal megfordítjuk és a másik felét is kérgesítjük.
Majd 6-7 perc alatt 150 C fokos sütőben készre sütjük.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Tököt bele!

Tököt bele!

A kabaktermésűek népes családjának nemes tagjai a téli tökfélék, azon belül is az élénk narancs bélű sütőtök. Megoszlik, hogy ki melyiket és hogyan szereti – a lédús édeset, a száraz parázs húsút, a sötétet, a halványat, az illatosat, hidegen, melegen, tejföllel, sütve, főzve, pürésítve – de egy a lényeg: együnk sokat belőle.
Csirkesaláta karalábéval és mangóval

Csirkesaláta karalábéval és mangóval

Ez a könnyű saláta, csirkemellel, mangóval, karalábéval, almával, földimogyoróval, zöld fűszerekkel és a pikáns öntettel remek ebéd vagy vacsora, egy pohár borral pedig tökéletes lesz a harmónia.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.