Sütőtökös rizottó ropogós zsályával

Hozzávalók
- 1 db sütőtök
- 1,5 dl sütőtöklé
- 2 ek. olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 250 g rizottó rizs
- 1,5 dl fehérbor
- 5 dl zöldség alaplé
- reszelt parmezán
- 4 ek. vaj
- 1 csokor friss zsálya
- 3 ek. méz
- 2 cm gyömbér
Elkészítés
1. A sütőtököt felvágjuk nagyobb darabokra és egy tepsire helyezzük őket. Mindegyiket bedörzsöljük mézzel, reszelt gyömbérrel. Nagyjából 40 percig sütjük 200 fokon, amíg a tök teljesen megpuhult. Ha elkészült, kicsit hagyjuk hűlni.
2. Közben a vajat megolvasztjuk egy olyan edényben, amit a sütőbe is be lehet tenni és teteje is van.
3. Az olvasztott vajon üvegesre pároljuk a hagymát, majd fokhagymát. Tegyük bele a rizottó rizst és addig kevergessük, amíg a vajas keverék a rizst is befedi. Öntsünk hozzá bort és főzzük el az alkoholtartalmát pár perc alatt.
4. Keverjük össze jól és öntsük hozzá az alaplevet, majd újra keverjük meg és lefedve tegyük a sütőbe 15 percre, míg a rizs puhára fő. A sült sütőtököt vegyük ki a sütőből, 1/2 részét turmixoljuk össze, míg másik részét vágjuk apró darabokra. Keverjük a rizshez a pürét, majd a parmezánt, végül a kockára vágott sütőtököt is.
5. Vajon pirítsunk ropogósra a zsályaleveleket és díszítéskor ezt tegyük, sütőtökös rizottó tetejére.
