
Sütőtökös rizottó (gluténmentes)
Hozzávalók
2 adag- 1 liter zöldségalaplé, átszűrve
- 1 evőkanál vaj
- 10 zsályalevél
- 1 fej sonkahagyma, felaprítva
- 1 piros chilipaprika, felaprítva
- 15 dkg arborio rizs
- 1 evőkanál száraz vermut
- só és frissen őrölt bors
- 10 dkg maradék sült sütőtök, pürésítve
- 5 dkg parmezán, frissen reszelve
- a tálaláshoz 1 marék tökmag
Elkészítés
A zöldséglevest felforrósítjuk. A vajat megolvasztjuk egy serpenyőben, és beletesszük a zsályaleveleket. 2-3 perc alatt ropogósra sütjük, szűrőkanállal óvatosan kiszedjük, félretesszük.
A visszamaradt vajon 4-5 perc alatt megpirítjuk a hagymát. Rádobjuk a chilit, és a megmosott, lecsepegtetett rizst, majd néhány percig kevergetjük.
Felöntjük a vermuttal, ezzel is elkeverjük, ésadunk hozzá 1⁄2 merőkanál forró zöldséglevest. Elkeverjük, sózzuk, borsozzuk, és mindig csak akkor adjuk hozzá a következő 1⁄2 merőkanál újabb forró levest, ha szinte teljesen elfőtte a rizs – az egész folyamat kb. 15-20 perc folyamatos kevergetést igényel.
A végén belekeverjük a sütőtökpürét, majd lehúzzuk a tűzről. Parmezánnal meghintve, a sült zsályalevelekkel és tökmaggal megszórva tálaljuk.
