
Sütőtökös Halloween pizza
„Én: Vihetek egy kis zsályát a kertből?
Ő: Persze! Melyik az?”
Ez a párbeszéd egy barátomnál zajlott le pár napja. Úgyhogy bemutattam egymásnak a házigazdát és a kertjében élő zsályát, majd a zsákmánnyal hazaérve nekiálltam a sütőtökös pizza elkészítésének.
A velem egy háztartásban lévő gyermekek száma nulla, úgyhogy amikor felmerült, hogy mit lehetne sütni-főzni Halloween alkalmából, kevésbé fókuszáltam a csemeték szórakoztatását/borzongatását célzó véres ujjak, szellemek és egyéb rémségek komponálására, inkább a szezon és az ünnepkör legkarakteresebb zöldsége felé fordultam. Ha Halloween, akkor sütőtök és buli. És ha buli, akkor pizza.
Hozzávalók
- pizzatészta
- 1 kisebb sütőtök
- 5 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál méz
- 2 evőkanál vaj
- 2 db közepes alma
- 1 kisebb fej lilahagyma
- 10 dkg mozzarella
- 10 dkg ementáli sajt
- 3 dkg parmezán
- 1 csokor zsálya
- késhegynyi fahéj
- szerecsendió
- só, bors
Elkészítés
1. A tököt feldaraboltam, és a negyedét félretettem. A háromnegyedét sütőpapírral bélelt tepsibe rendeztem, meglocsoltam olívaolajjal, és 170 fokra melegített sütőben puhára sütöttem. Később megszabadítottam a héjtól, és a tök húsát egy tálban pürésítettem a mézzel, olívaolajjal, fahéjjal, szerecsendióval, sóval és borssal.
2. Amíg a tök hűlt, a félretett negyedet meghámoztam és felkockáztam az almákkal együtt nagyjából 1 centisre, és a vajon puhára pároltam némi sóval, borssal, és az apróra vágott zsálya felével 10 perc alatt.
3. A sütőt felmelegítettem 230 fokosra, a kinyújtott pizzatésztát először megszórtam a háromféle sajt keverékével, erre terítettem a kissé darabosra hagyott püréből, erre jött a kockára hagyott almás tök-keverék. A biztonság kedvéért még szórtam rá egy csipet sajtot, no meg a zsályát, és betoltam a sütőbe kb. 8-10 percre.
