
Sütőtökleves almával és bacon-nel
Ezerféleképpen készítjük ősztől tavaszig. Van, aki gyömbérrel, curryvel, római köménnyel fűszerezi, mások a rozmaringos vonalra esküsznek.
Tiszta, letisztult ízekre vágytam, csak egy kis fej hagymát engedtem neki. Ha nagyon nem bírjuk ki, a bors és a szerecsendió azért belefér.
Eredmény: igazi, édeskés leves, melyre a pirított bacon sóssága és a friss alma savassága válaszol. Könnyű, légies és mégis laktató. Gyorsan, vacsorára!
2016. február 10.
Hozzávalók
- 1 sonkatök
- 1 kis fej hagyma
- 1 ek vaj vagy 2 ek olívaolaj
- 1 savanykás alma
- 1 dl tejszín (elhagyható)
- 4 szelet bacon
- só
- frissen őrölt bors
- szerecsendió
Elkészítés
Meghámozzuk és kockákra vágjuk a hagymát és a vajon megfuttatjuk. A sütőtököt félbevágjuk, magjait kikaparjuk és meghámozzuk és kockákra vágjuk.
Pár percig átforgatjuk a hagymával, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje.
Mikor már félig puha, sózzuk, borsozzuk és reszelünk bele szerecsendiót is. Turmixoljuk, kiegészítjük az ízeket. Ha szeretnénk, most keverjük bele a tejszínt.
Forró serpenyőben kisütjük a nagyobb darabokra vágott bacont, megmossuk és utolsó pillanatban héjastól gyufaszálra vágjuk az almát. Én négy korongot vágtam belőle a csutkáig és azt vágtam szeletekre majd gyufaszálnyi csíkokra.
Tányérokba szedjük, almacsíkokkal és a sült baconnel tálaljuk.
Megosztom barátaimmal