Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Sültpaprikás karalábé-krémleves

Amikor szín, íz, illat és állag harmonikus egységet alkot, az pontosan ez a sültpaprikás karalábé-krémleves.
2016. március 12.

Hozzávalók

2-3 adag
  • 2-3 kápia paprika vagy egy piros kaliforniai paprika sütve
  • 3 szál újhagyma, vékonyra karikázva
  • 2 fej karalábé kockázva (a héjából, szárából, leveleiből 10 perces alaplevet főzünk, 1-2 zsenge levelet tegyünk félre)
  • 1 ek vaj
  • 2 ek olívaolaj
  • 6 dl alaplé
  • 1 gerezd fokhagyma, szeletelve

  • frissen őrölt bors
  • 1 cikk citrom

Elkészítés

A sütőt melegítsük elő a legmagasabb hőfokra. Tegyük be a paprikákat és süssük őket szenesre. Ez kb. 25-30 perc. Ilyenkor érdemes többet sütni, mert a belőle készült krém hetekig eláll a hűtőben. A megsült paprikákat tegyük egy tálba és fedjük le. Hagyjuk pihenni 10 percig, és utána folyó víz alatt dörzsöljük le a héját. A magházát szedjük ki, töröljük szárazra.

Amíg a paprika sül, egy lábosban közepes lángon olvasszuk össze a vajat az olajjal. Dobjuk rá a hagymát, finoman sózzuk meg, és 2 percig pirítsuk. Borítsuk rá a karalábét és kevergessük további 2-3 percig. Öntsük rá az alaplevet, sózzuk, és lefedve 15 percig főzzük. Amikor megfőtt, turmixoljuk össze az egészet.

A megsült paprikákat daraboljuk fel, és a fokhagymával együtt tegyük egy magas falú mérőedénybe. Adjunk hozzá 2-3 evőkanál olívaolajat, sózzuk, borsozzuk és botmixerrel pürésítsük. Keverjük a krémesített leveshez, facsarjuk bele a citrom levét, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. A félretett zsenge leveleket vékonyra csíkozzuk fel, és tálaláskor a forró levest szórjuk meg vele. Friss borssal, olívaolajjal díszíthetjük.

5/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Karalábé- és reteklevélfőzelék curryvel

Karalábé- és reteklevélfőzelék curryvel

A levél bizony rajtuk marad – mondja most már Szatmári Feri, a főzelékes, magabiztosan a piaci kofáknak. Miért dobnánk ki őket, ha lehet belőlük pesztó, levesbetét vagy éppen főzelék?
Karalábé – a világbajnok ropogós!

Karalábé – a világbajnok ropogós!

Piacon járva sok jelét láthatjuk annak, hogy megérkezett a tavasz. A csodálatos halványzöld karalábéhalmok megjelenése az egyik ilyen jel. A zsenge, friss darabok íze pedig utolérhetetlen!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!