
Sültpaprikás karalábé-krémleves
Hozzávalók
2-3 adag- 2-3 kápia paprika vagy egy piros kaliforniai paprika sütve
- 3 szál újhagyma, vékonyra karikázva
- 2 fej karalábé kockázva (a héjából, szárából, leveleiből 10 perces alaplevet főzünk, 1-2 zsenge levelet tegyünk félre)
- 1 ek vaj
- 2 ek olívaolaj
- 6 dl alaplé
- 1 gerezd fokhagyma, szeletelve
- só
- frissen őrölt bors
- 1 cikk citrom
Elkészítés
A sütőt melegítsük elő a legmagasabb hőfokra. Tegyük be a paprikákat és süssük őket szenesre. Ez kb. 25-30 perc. Ilyenkor érdemes többet sütni, mert a belőle készült krém hetekig eláll a hűtőben. A megsült paprikákat tegyük egy tálba és fedjük le. Hagyjuk pihenni 10 percig, és utána folyó víz alatt dörzsöljük le a héját. A magházát szedjük ki, töröljük szárazra.
Amíg a paprika sül, egy lábosban közepes lángon olvasszuk össze a vajat az olajjal. Dobjuk rá a hagymát, finoman sózzuk meg, és 2 percig pirítsuk. Borítsuk rá a karalábét és kevergessük további 2-3 percig. Öntsük rá az alaplevet, sózzuk, és lefedve 15 percig főzzük. Amikor megfőtt, turmixoljuk össze az egészet.
A megsült paprikákat daraboljuk fel, és a fokhagymával együtt tegyük egy magas falú mérőedénybe. Adjunk hozzá 2-3 evőkanál olívaolajat, sózzuk, borsozzuk és botmixerrel pürésítsük. Keverjük a krémesített leveshez, facsarjuk bele a citrom levét, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. A félretett zsenge leveleket vékonyra csíkozzuk fel, és tálaláskor a forró levest szórjuk meg vele. Friss borssal, olívaolajjal díszíthetjük.