
Sültpaprikás káposztafőzelék
Hozzávalók
- 3 ek olaj
- 1 közepes fej vöröshagyma, finomra aprítva
- negyed tk őrölt kömény
- fél kg káposzta, vékonyra gyalulva
- fél liter alaplé
- fél tk só
- 1 dl tejszín
- 1 ek étkezési keményítő
- 1 csokor friss kapor vagy petrezselyemzöld, száruk vékonyra karikázva
- A paprikakrémhez:
- 3 kápia paprika vagy 2 nagyobb piros kaliforniai paprika
- 2 ek olíva olaj
- 1 gerezd fokhagyma, reszelve
Elkészítés
A sütőt előmelegítem 220 fokra. Beteszem a paprikákat és 35-40 perc alatt feketére sütöm őket.
Ha megsültek, tálba teszem, letakarom és 10 percig hagyom pihenni. Hideg víz alatt ledörzsölöm róluk az elszenesedett héját. Amíg sül a paprika, a legyalult káposztát egy tálba teszem és megsózom fél tk sóval. Összeforgatom, 10 percig állni hagyom. Ettől kicsit összeesik.
Egy nagyobb lábosban olajat hevítek és 4-5 perc alatt megpirítom rajta a hagymát. Finoman sózom. Köménnyel fűszerezem, pár másodpercig pirítom majd hozzáadom a finoman kinyomkodott káposztát és a felaprított petrezselyem vagy kapor szárat.
Összekeverem, felöntöm az alaplével és fedő alatt kb. 25 perc alatt puhára főzöm. A tejszínt kikeverem a keményítővel és besűrítem vele a főzeléket. Nem forralom, csak összemelegítem.
Utolsó lépésként a megsült, meghámozott paprikákat az olajjal és a fokhagymával pürésítem, majd ezt is a főzelékhez keverem. Sózom, borsozom ha kell. Friss kaporral vagy petrezselyemmel tálalom. Pár csepp balzsamecet nagyon jót tesz neki.