Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Sültpaprikás káposztafőzelék

Időnként gondolok egyet és sütök egy csomó kápia paprikát. Luxus lenne 3 paprikáért a sütőt járatni, így mindig nagy tételben sütöm. Egy részét fokhagymával és olajjal lepürésítem, a többit pedig olívaolajba teszem, balzsamecettel savanyítom és pár nap alatt szépen csendben eleszegetem. A pürét pedig főzelékekhez keverem. Most ehhez a káposztához.
2015. december 16.

Hozzávalók

  • 3 ek olaj
  • 1 közepes fej vöröshagyma, finomra aprítva
  • negyed tk őrölt kömény
  • fél kg káposzta, vékonyra gyalulva
  • fél liter alaplé
  • fél tk só
  • 1 dl tejszín
  • 1 ek étkezési keményítő
  • 1 csokor friss kapor vagy petrezselyemzöld, száruk vékonyra karikázva
  • A paprikakrémhez:
  • 3 kápia paprika vagy 2 nagyobb piros kaliforniai paprika
  • 2 ek olíva olaj
  • 1 gerezd fokhagyma, reszelve

Elkészítés

A sütőt előmelegítem 220 fokra. Beteszem a paprikákat és 35-40 perc alatt feketére sütöm őket.

Ha megsültek, tálba teszem, letakarom és 10 percig hagyom pihenni. Hideg víz alatt ledörzsölöm róluk az elszenesedett héját. Amíg sül a paprika, a legyalult káposztát egy tálba teszem és megsózom fél tk sóval. Összeforgatom, 10 percig állni hagyom. Ettől kicsit összeesik.

Egy nagyobb lábosban olajat hevítek és 4-5 perc alatt megpirítom rajta a hagymát. Finoman sózom. Köménnyel fűszerezem, pár másodpercig pirítom majd hozzáadom a finoman kinyomkodott káposztát és a felaprított petrezselyem vagy kapor szárat.

Összekeverem, felöntöm az alaplével és fedő alatt kb. 25 perc alatt puhára főzöm. A tejszínt kikeverem a keményítővel és besűrítem vele a főzeléket. Nem forralom, csak összemelegítem.

Utolsó lépésként a megsült, meghámozott paprikákat az olajjal és a fokhagymával pürésítem, majd ezt is a főzelékhez keverem. Sózom, borsozom ha kell. Friss kaporral vagy petrezselyemmel tálalom. Pár csepp balzsamecet nagyon jót tesz neki.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Roppanós paradicsomos zellerfőzelék

Roppanós paradicsomos zellerfőzelék

Tudom, hogy a zeller nem az a tipikus főzelékféle. És azt is tudom, hogy sokan nem is igazán kedvelik. Én mégis arra biztatnék mindenkit, hogy adjanak neki egy esélyt, hiszen megérdemli. Ez a főzelék önmagában is finom, de egy szaftos, omlós hússzelettel az igazi.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!