
Sültkarfiol-krémleves
Amíg télen kint a mínuszok uralkodnak, bent a konyhában eljön a forró krémlevesek időszaka. Ezt a karfiol krémlevest a sütőben ropogósra sült karfiolrózsák teszik igazán finommá.
Hozzávalók
2 adaghoz- 70 dkg karfiol
- 1 ek. olívaolaj
- ½ fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 ek. adalékanyagtól mentes ételízesítő
- 15 g sörélesztőpehely
- 1 ek. őrölt füstölt paprika
- himalája só
- őrölt bors
- 1 dl rizstejszín
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra grill fokozaton.
A karfiolról levágjuk a leveleket és a torzsát, és rózsáira szedjük. Egy sütőpapírral bélelt tepsiben egyenletesen eloszlatjuk, majd az előmelegített sütőbe tesszük kb. 20-25 percre, amíg elkezd megpirulni.
Egy főzőedényben felhevítjük az olívaolajat, és megdinszteljük rajta a finomra aprított vörös- és fokhagymát. Hozzáadjuk a sült karfiolrózsákat, az ételízesítőt, a füstölt paprikát és a sörélesztőpelyhet, ízelés szerint sózzuk, borsozzuk. Felöntjük 8 dl vízzel, majd fedő alatt, közepes lángon 10 percig főzzük.
Végül hozzáöntjük a rizstejszínt, majd botmixer vagy turmixgép segítségével krémesre turmixoljuk a levest.