Sült süllőfilé téli zöldségekkel és vajmártással

Hozzávalók
2 személyre- 2 db süllőfilé
- 10 db koktélrák
- 2 szál sárgarépa
- 1 karalábé
- 1 zellergumó
- 1 szál póréhagyma
- 30 dkg sütőtök
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 10 dkg kelbimbó
- olívaolaj
- só
- A vajmártáshoz:
- 1 salotta hagyma
- 1 dl rozé vagy fehérbor
- 1 csillagánizs
- 10 dkg hideg vaj
- 1 citrom
- só
Elkészítés
1. Egy felhevített serpenyőben olívaolajon megpirítjuk a nagyobb darabokra vágott zöldségeket. Először a sárgarépát, pár perccel később adjuk hozzá a zellert, majd a karalábét, a póréhagymát, a sütőtököt, a fokhagymát vagy vöröshagymát és a félbevágott kelbimbót. Ezután megsózzuk és tovább sütjük a serpenyőben.
2. Egy felhevített lábasban a bort az apróra vágott salotta hagymával és a csillagánizzsal addig forraljuk, amíg az alkohol elpárolog. Ezután adjuk hozzá apránként a hideg vajat és folyamatos keverés mellett addig főzzük, amíg besűrűsödik.
3. A halfiléket megsózzuk, majd a nedvességet leitatjuk róla és egy felhevített serpenyőben olívaolajon mindkét oldalát megsütjük pár perc alatt. Először a bőrös oldalával lefelé kezdjük el sütni és pár másodpercig nyomjuk le a halat, hogy a bőre ne ugorjon össze. Az utolsó 1 percben adjuk hozzá a rákokat is és együtt süssük tovább.
4. A végén meglocsoljuk a halat és a rákot citromlével, majd a vajmártásba is teszünk egy keveset. Egy tányérra szedünk a zöldségekből, rátesszük a halat és a rákot, majd meglocsoljuk a vajmártással. Jó étvágyat!
