Sült oldalas vargányás rizottóval

Hozzávalók
- Sült oldalas:
- 1 kg oldalas
- 1 vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- olaj
- só
- bors
- víz
- Rizottó:
- 1 vöröshagyma (vagy salotta hagyma)
- vaj
- olívaolaj
- só
- 3 ág friss kakukkfű
- 20 dkg rizottórizs
- 5 dl alaplé
- 3 dkg szárított gomba
- 20 dkg friss csiperkegomba
- parmezán
Elkészítés
Lassan sült oldalas
A nagyobb darabokra vágott oldalast egy alufóliával kibélelt tepsire rakosgatjuk .
Sózzuk, és megszórjuk frissen őrölt borssal. A fokhagymagerezdeket megroppantjuk, a vöröshagymát nagyobb darabokra vágjuk, és mindkettőt a hús köré szórjuk. Kevés olajjal meglocsoljuk, és nagyjából egy deci vizet öntünk alá.
Alufóliával lefedve 150 fokra előmelegített sütőben 2 és fél órát sütjük. Amennyiben időnk engedi, akkor 120 fokos sütőben, 4 órán keresztül is süthetjük, így még omlósabb lesz.
Végül a fóliát levéve, 200 fokon 20-30 perc alatt a hús tetejét megpirítjuk.
Vargányás rizottó
Az alaplevet forrón tartjuk.
A szárított vargányát kisebb darabokra törjük és legalább 20 percre az alaplébe áztatjuk.
A vaj és az olívaolaj keverékén megdinszteljük a felaprított hagymát. Sózzuk, és megszórjuk a kakukkfűvel.
Amikor a hagyma már üveges, hozzáadjuk a rizst, és alaposan összekeverjük.
Az alaplevet merőkanalanként adagoljuk a rizshez, mindig megvárva, hogy az magába szívja az előző adagot.
Az utolsó merőkanálnyi alaplé hozzáadása előtt felszeleteljük a friss gombát, amit egy kis olívaolajon megpirítunk, és egy kis borssal fűszerezünk.
Az utolsó adag alaplevet és a pirított gombát rizsre öntjük.
Végül hozzáadjuk a reszelt parmezánt és még egy kevés vajat. Aprított petrezselyemmel tálaljuk.
