Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Sült oldalas vargányás rizottóval

Adásban volt: 2015. május 5.
A recepthez tartozó videó
A hagyományos magyar és olasz konyha találkozása egy tányéron: az eredmény pedig egy testes, férfias fogás. A rizottó és az oldalas elkészítése egyaránt időigényes, ha nem kapkodjuk el, igazi ízbomba lesz a jutalom.
2016. április 10.

Hozzávalók

  • Sült oldalas:
  • 1 kg oldalas
  • 1 vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • olaj

  • bors
  • víz
  • Rizottó:
  • 1 vöröshagyma (vagy salotta hagyma)
  • vaj
  • olívaolaj

  • 3 ág friss kakukkfű
  • 20 dkg rizottórizs
  • 5 dl alaplé
  • 3 dkg szárított gomba
  • 20 dkg friss csiperkegomba
  • parmezán

Elkészítés

Lassan sült oldalas

A nagyobb darabokra vágott oldalast egy alufóliával kibélelt tepsire rakosgatjuk .
Sózzuk, és megszórjuk frissen őrölt borssal. A fokhagymagerezdeket megroppantjuk, a vöröshagymát nagyobb darabokra vágjuk, és mindkettőt a hús köré szórjuk. Kevés olajjal meglocsoljuk, és nagyjából egy deci vizet öntünk alá.

Alufóliával lefedve 150 fokra előmelegített sütőben 2 és fél órát sütjük. Amennyiben időnk engedi, akkor 120 fokos sütőben, 4 órán keresztül is süthetjük, így még omlósabb lesz.

Végül a fóliát levéve, 200 fokon 20-30 perc alatt a hús tetejét megpirítjuk.

Vargányás rizottó

Az alaplevet forrón tartjuk.
A szárított vargányát kisebb darabokra törjük és legalább 20 percre az alaplébe áztatjuk.

A vaj és az olívaolaj keverékén megdinszteljük a felaprított hagymát. Sózzuk, és megszórjuk a kakukkfűvel.
Amikor a hagyma már üveges, hozzáadjuk a rizst, és alaposan összekeverjük.

Az alaplevet merőkanalanként adagoljuk a rizshez, mindig megvárva, hogy az magába szívja az előző adagot.
Az utolsó merőkanálnyi alaplé hozzáadása előtt felszeleteljük a friss gombát, amit egy kis olívaolajon megpirítunk, és egy kis borssal fűszerezünk.
Az utolsó adag alaplevet és a pirított gombát rizsre öntjük.

Végül hozzáadjuk a reszelt parmezánt és még egy kevés vajat. Aprított petrezselyemmel tálaljuk.

 

5/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Mautner Zsófi

Mautner Zsófi receptje

Szerkesztőink kedvencei

Gombás gersli rizottó harcsával

Gombás gersli rizottó harcsával

A gersli egészséges, olcsó és nagyon finom. Gombával rizottóként elkészítve remek köret a harcsához.
Lassan sült fűszeres, sertés hasaalja

Lassan sült fűszeres, sertés hasaalja

Igazi férfias vendégváró fogás, ha már az első randin nagyot akarunk dobbantani, mindenképpen készítsük el. Omlós hús ropogós bőrrel, kell ennél több?

Tripla zöldborsós rizottó fasirttal

A nyár egyik slágere! Itt a zöldborsóból semmi nem vész kárba, héjastul-mindenestől felhasználható ehhez a különleges rizottóhoz.

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?