Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Sült lecsó tőkehalfilével

Adásban volt: 2015. szeptember 16.
A recepthez tartozó videó
Mediterrán ízvilágú sült lecsó: fokhagymával, padlizsánnal. Szuper önmagában is, de a tőkehalnak is tökéletes körete lesz.
2016. július 29.

Hozzávalók

  • Lecsó:
  • 3 db paradicsom
  • 2 db kaliforniai paprika
  • 5 db paprika
  • 2 db vöröshagyma
  • 1 db padlizsán
  • 2 gerezd fokhagyma
  • Tőkehalfilé:
  • 50 dkg tőkehalfilé
  • olívaolaj
  • 2 dkg vaj

  • bors
  • 1 csokor petrezselyem

Elkészítés

Sült lecsó

A paradicsomot meghámozzuk: kivágjuk a csumáját, az alján bevágjuk a héját kereszt alakban, majd kb. 1-2 percre lobogó forró vízbe mártjuk. Ezután rögtön hideg vízbe tesszük, hogy ne főjön tovább. Így már könnyedén lehúzhatjuk a héját.

Egy forró serpenyőbe kevés olívaolajat öntünk és aranyszínűre lepirítjuk benne a hosszú csíkokra vágott vöröshagymát.
Hozzáadjuk a vékonyra felcsíkozott paprikákat is, hagyjuk, hogy ez is piruljon.
A padlizsánt félbevágjuk, felesleges magját kikaparjuk és ezt is csíkokra vágjuk. Mehet a serpenyőbe ez is.

Sózzuk, így a zöldségek nem égnek meg, a hőmérsékletet lejjebb vesszük és hozzáadjuk a felaprított fokhagymát is. Jól átkeverjük, és megsütjük a zöldségeket.
A hámozott paradicsomokat félbevágjuk, felkarikázzuk és a sült zöldségekhez adjuk. Rögtön lehúzzuk a tűzről, így nem fő szét a paradicsom. Sózzuk, borsozzuk, ha szükséges.

Tálaláskor, durvára aprított, friss petrezselyemmel szórjuk meg.

Tőkehalfilé

Filé esetén is mindig ellenőrizzük, hogy tényleg szálkamentes-e a halunk. A hát és a hasaalja részek találkozásánál lévő szálkákat vagy csipesszel húzzuk ki, vagy vágjuk le a hátrészről a szálkás oldalát a filének.
Sütés előtt negyed órával sózzuk be és konyhai papírtörlőre téve várjuk meg, hogy kiengedje a levét.

Egy teflon serpenyőben olívaolajat forrósítunk és amelyik oldalával tálalni szeretnénk a halat, azzal lefelé tesszük be először. Ne mozgassuk, hagyjuk hogy kéreg képződjön rajta, ez 3 perc alatt elkészül. Egy hosszabb spatula segítségével fordítsuk meg és a másik oldalát is pirítsuk le.
Rakjuk mellé a kis darabka vajat, sózzuk meg és ezzel locsolgassuk a halat. A tüzet el is zárhatjuk alatta.

Sült lecsóágyon tálaljuk, kevés olívaolajjal meglocsolva.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Pataky Péter

Pataky Péter receptje

Szerkesztőink kedvencei

Lecsós oldalaspörkölt nokedlivel

Lecsós oldalaspörkölt nokedlivel

Igazi legényfogó étel: kiadós, laktató és egyáltalán nem könnyű de nyári fogás. Ha egy roma férfit ezzel vár haza a párja, az biztos, hogy dicséretet kap.
Lecsó, az örök kedvenc

Lecsó, az örök kedvenc

Sok étel van a világon, amely ahány ház, annyi szokás jegyében készül, egyik ikonikus tagja ennek a körnek a lecsó. Szinte mindenki szereti, szinte mindenki másként készíti, és szinte mindenki meg van róla győződve, hogy az övé a világ legjobb lecsója.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.