Sült lecsó tőkehalfilével

Hozzávalók
- Lecsó:
- 3 db paradicsom
- 2 db kaliforniai paprika
- 5 db paprika
- 2 db vöröshagyma
- 1 db padlizsán
- 2 gerezd fokhagyma
- Tőkehalfilé:
- 50 dkg tőkehalfilé
- olívaolaj
- 2 dkg vaj
- só
- bors
- 1 csokor petrezselyem
Elkészítés
Sült lecsó
A paradicsomot meghámozzuk: kivágjuk a csumáját, az alján bevágjuk a héját kereszt alakban, majd kb. 1-2 percre lobogó forró vízbe mártjuk. Ezután rögtön hideg vízbe tesszük, hogy ne főjön tovább. Így már könnyedén lehúzhatjuk a héját.
Egy forró serpenyőbe kevés olívaolajat öntünk és aranyszínűre lepirítjuk benne a hosszú csíkokra vágott vöröshagymát.
Hozzáadjuk a vékonyra felcsíkozott paprikákat is, hagyjuk, hogy ez is piruljon.
A padlizsánt félbevágjuk, felesleges magját kikaparjuk és ezt is csíkokra vágjuk. Mehet a serpenyőbe ez is.
Sózzuk, így a zöldségek nem égnek meg, a hőmérsékletet lejjebb vesszük és hozzáadjuk a felaprított fokhagymát is. Jól átkeverjük, és megsütjük a zöldségeket.
A hámozott paradicsomokat félbevágjuk, felkarikázzuk és a sült zöldségekhez adjuk. Rögtön lehúzzuk a tűzről, így nem fő szét a paradicsom. Sózzuk, borsozzuk, ha szükséges.
Tálaláskor, durvára aprított, friss petrezselyemmel szórjuk meg.
Tőkehalfilé
Filé esetén is mindig ellenőrizzük, hogy tényleg szálkamentes-e a halunk. A hát és a hasaalja részek találkozásánál lévő szálkákat vagy csipesszel húzzuk ki, vagy vágjuk le a hátrészről a szálkás oldalát a filének.
Sütés előtt negyed órával sózzuk be és konyhai papírtörlőre téve várjuk meg, hogy kiengedje a levét.
Egy teflon serpenyőben olívaolajat forrósítunk és amelyik oldalával tálalni szeretnénk a halat, azzal lefelé tesszük be először. Ne mozgassuk, hagyjuk hogy kéreg képződjön rajta, ez 3 perc alatt elkészül. Egy hosszabb spatula segítségével fordítsuk meg és a másik oldalát is pirítsuk le.
Rakjuk mellé a kis darabka vajat, sózzuk meg és ezzel locsolgassuk a halat. A tüzet el is zárhatjuk alatta.
Sült lecsóágyon tálaljuk, kevés olívaolajjal meglocsolva.
