Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Sült karfiolos szélesmetélt sós-édes mandulával

Adásban volt: 2015. április 21.
A recepthez tartozó videó
A karfiol új arca, avagy karfiolos tészta, ahogy talán még sosem gondoltad. Pirított mandulával megbolondítva.
2016. június 27.

Hozzávalók

  • édes-sós mandula:
  • 10 dkg hámozott mandula
  • 1 tojásfehérje
  • 2 csipet só
  • 1 csipet cukor
  • karfiolos metélt:
  • 1/2 dl olívaolaj
  • 1 kis fej karfiol
  • 20 dkg tagliatelle (szélesmetélt)
  • 1 dl alaplé
  • 7 dkg parmezán
  • fél citrom
  • 10 dkg vaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor újhagyma
  • 1 csokor petrezselyem

Elkészítés

A tojásfehérjét elválasztjuk a sárgájától, ebben a receptben csak a fehérjét használjuk föl.

A fehérjéhez adjuk a sót és a cukrot, és egy kicsit elkeverjük, habosítani nem kell. A mandulát beleforgatjuk, majd egy sütőpapírral bevont sütőlapra terítjük, és előmelegített sütőben megpirítjuk.

A karfiolt rózsáira szedjük, és falatnyi darabokra vágjuk.

Egy fölforrósított serpenyőbe 1/2 dl olajat öntünk, és a karfiolt nagy lángon megpirítjuk, karamellizáljuk.

A tésztát sós vízben, 3-4 perc alatt roppanósra, al dentére főzzük.

A már megpirult karfiolt megsózzuk, fölöntjük az alaplével, beleszórunk 1 gerezd felaprított fokhagymát, egy fél citrom reszelt héját,  belenyomjuk egy fél citrom levét, majd hozzáadjuk a vajat. Amikor a vaj elolvadt, beleszórjuk a felaprított újhagymát, és a petrezselymet (szezonban akár medvehagymát is lehet).

Végül a tésztát a karfiolos mártáshoz öntjük, parmezánt reszelünk rá, összeforraljuk, és tálaláskor megszórjuk a tetejét a pirított mandulával, és egy kis parmezán forgáccsal.

 

4/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Szélesmetélt klasszikus bolognai raguval

Szélesmetélt klasszikus bolognai raguval

Csodálatos bolognai ragu, egy őszi, borongós, ráérős hétvégi ebédhez, melyet bármilyen tésztával elkészíthetünk.
Karfiolos, diós krumplipüré

Karfiolos, diós krumplipüré

Ezzel a különleges krumplipürével a legegyszerűbb húsétel is ünnepivé válhat.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.