Steamboo, a gőzölt sushi

Hozzávalók
- 25 dkg sushi rizs
- 30 dkg lazac
- 1 db fekete héjú avokádó
- paradicsompüré
- friss kapor
- bazsalikom
- petrezselyem
- tengeri alga
- 3 ek szezámolaj
- 1 ek szójaszósz
- gyömbér
- édeskömény
Elkészítés
A rizst alaposan átmossuk, egészen addig, míg a ráöntött víz, teljesen tiszta nem marad. Majd 15 perc alatt megfőzzük, míg ragacsos, könnyen formázható nem lesz.
Közben szeleteljük fel vékonyan a lazacot és pácoljuk be a szezámolajjal és a szójaszósszal, reszeljünk rá friss gyömbért. Az avokádót és az édesköményt nagyon vékonyra felszeleteljük (kb. 2-3 mm), mint a carpacciónál. Szilikonos sütőpapírból vágjunk le 3 db 20×20 cm-es négyzetet.
A megfőtt rizst osszuk három részre. Sózzuk meg. Az egyik harmadot hagyjuk simán, a második harmadot ízesítsük paradicsompürével és a felaprított bazsalikommal, frissen őrölt borssal. A harmadikat pedig kaporral.
Fogjunk egy maréknyi rizst bevizezett kézzel, készítsünk belőle kis hurkákat. Tegyük a sütőpapír közepére. A tetejükön osszuk szét a lazacszeleteket, az avokádót, illetve tehetünk még rá szintén nagyon vékony szeletekre vágott édesköményt is. Borsozzuk meg, a paradicsomos bazsalikomos tetejét bazsalikommal, a kaprosat kaprossal fűszerezzük.
A simán maradt rizsből kis gombócokat gyártunk, közepébe lazacot teszünk és meghempergetjük a tengeri algában.
Csavarjuk mindegyiket a sütőpapírba, mint a szaloncukrot és tegyük bambuszpárolóba, amelyet forrásban lévő víz fölé
állítunk. Tegyük rá a fedelét, majd pontosan 4 perc alatt pároljuk készre.
