Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Steamboo, a gőzölt sushi

Adásban volt: 2015. október 7.
A recepthez tartozó videó
Szabó Győző ázsiai gőzölt sushija teljesen saját találmány: lazaccal, rizzsel, avokádóval és zöldfűszerekkel készült falatkák. Látványos, villantós vendégváró.
2015. október 7.

Hozzávalók

  • 25 dkg sushi rizs
  • 30 dkg lazac
  • 1 db fekete héjú avokádó
  • paradicsompüré
  • friss kapor
  • bazsalikom
  • petrezselyem
  • tengeri alga
  • 3 ek szezámolaj
  • 1 ek szójaszósz
  • gyömbér
  • édeskömény

Elkészítés

A rizst alaposan átmossuk, egészen addig, míg a ráöntött víz, teljesen tiszta nem marad. Majd 15 perc alatt megfőzzük, míg ragacsos, könnyen formázható nem lesz.

Közben szeleteljük fel vékonyan a lazacot és pácoljuk be a szezámolajjal és a szójaszósszal, reszeljünk rá friss gyömbért. Az avokádót és az édesköményt nagyon vékonyra felszeleteljük (kb. 2-3 mm), mint a carpacciónál. Szilikonos sütőpapírból vágjunk le 3 db 20×20 cm-es négyzetet.

A megfőtt rizst osszuk három részre. Sózzuk meg. Az egyik harmadot hagyjuk simán, a második harmadot ízesítsük paradicsompürével és a felaprított bazsalikommal, frissen őrölt borssal. A harmadikat pedig kaporral.

Fogjunk egy maréknyi rizst bevizezett kézzel, készítsünk belőle kis hurkákat. Tegyük a sütőpapír közepére. A tetejükön osszuk szét a lazacszeleteket, az avokádót, illetve tehetünk még rá szintén nagyon vékony szeletekre vágott édesköményt is. Borsozzuk meg, a paradicsomos bazsalikomos tetejét bazsalikommal, a kaprosat kaprossal fűszerezzük.

A simán maradt rizsből kis gombócokat gyártunk, közepébe lazacot teszünk és meghempergetjük a tengeri algában.

Csavarjuk mindegyiket a sütőpapírba, mint a szaloncukrot és tegyük bambuszpárolóba, amelyet forrásban lévő víz fölé
állítunk. Tegyük rá a fedelét, majd pontosan 4 perc alatt pároljuk készre.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Mautner Zsófi

Mautner Zsófi receptje

Szerkesztőink kedvencei

Okuyama-no-sushi, Budapest

Okuyama-no-sushi, Budapest

Az üzletközpont aljában tökéletes alapanyagokból, a mindig szigorú tekintetű Okuyama san készíti bemelegítésnek a párolt tengeri algát és a pikáns, ecetes heringet.
Bableves aszalt szilvával

Bableves aszalt szilvával

Németh Juci, a Budapest Bár egyik énekese, nem csak a színpadon remekel, hanem a konyhában is. Vidéki csaj lévén pedig, napi szinten látja el családját étellel-itallal. Ennek a különleges ízvilágú bablevesnek a receptje kapuvári nagymamájától való.
Winkler Nóra mentás, mascarponés tortája

Winkler Nóra mentás, mascarponés tortája

Winkler Nóra újságíró, a művészetek szerelmese, aukciók és kiállítások szervezője és vezetője. Logikus, hogy kevés ideje marad mindemellett, de ha teheti kísérletezget a főzéssel, sőt a sütéssel is megpróbálkozott már. A hároméves BBC GoodFood magazinban, elkészített tortája is nagyon ígéretes.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.