Steak brokkolisalátával

Hozzávalók
- 1 fej brokkoli
- 4 kis lila hagyma
- 3 ek szójaszósz
- olívaolaj
- 1 lime
- só
- bors
- kis darab gyömbér
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 tk méz
- 2-3 ek ecet
- 1 ek porcukor
- 2-3 ek chiliszósz
- friss koriander
- friss menta
- 2 szelet hátszín
- 2 ek vaj
Elkészítés
A brokkolit rózsáira szedjük, félbe vágjuk őket. Uzsonnás zacskóban összekeverjük az olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk. Összerázzuk. Sütőpapírral borított tepsin, vágott felükkel lefelé elegyengetjük. 210 fokos sütőben 15 perc alatt sülnek meg. A felaprított lila hagymát ecetes-porcukros lébe forgatjuk, sózzuk is. Jót tesz neki, ha állni hagyjuk. Elkészítjük az öntetet: a szójaszószhoz facsarjuk a lime levét. Hozzáöntjük a mézet, a chiliszószt. Belereszeljük a fokhagymát és a gyömbért. Tálalás előtt: a brokkolit, a lila hagymával együtt a szójaszószos öntetbe forgatjuk.
Steak elkészítése:
A (szoba hőmérsékletű!) hússzeleteket sózzuk, borsozzuk, néhány csepp olívaolajjal megkenjük a felületüket. A serpenyőt zsiradék nélkül felforrósítjuk, majd néhány csepp olívaolajat öntünk bele. A húst mindkét oldalán kérgesítjük. Mérsékeljük a hőt, és mindkét oldalán 2-3-4 percig sütjük, attól függően, hogy milyen húst szeretnénk. Amikor már majdnem megsült a hús, adunk hozzá egy kis vajat. Szeletelés előtt pihentessük a húst néhány percig. A húst vékony szeletekre vágjuk és a salátához keverjük. Legvégül adjunk hozzá friss koriandert és mentát.