Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Sós crostata, sütőtökös, lilahagymás és kakukkfüves, gombás

Adásban volt: 2014. február 3.
A recepthez tartozó videó
A crostata eredetileg egy olasz rácsos pite. De, ha a tésztájába só is kerül remek sós vendégváró is készülhet belőle számtalan feltéttel, kerülhet rá például gombás ragu, sütőtök, lilahagyma és feta, és persze fűszerek.
2015. október 6.

Hozzávalók

  • Tészta:
  • 30 dkg liszt
  • 15 dkg hideg vaj
  • 2 tojás sárgája
  • kevés jéghideg víz
  • 1 tojásfehérje
  • Sütőtökös-lilahagymás töltelék:
  • ½ sütőtök
  • 2 lilahagyma
  • 20 dkg fetasajt
  • friss zsálya

  • bors
  • olívaolaj
  • Kakukkfüves gombás töltelék:
  • 25 dkg csiperkegomba
  • 1 vöröshagyma
  • kakukkfű
  • 10 dkg camembert sajt
  • 5 dkg kemény juhsajt
  • 1 csokor petrezselyem

  • bors
  • olívaolaj

Elkészítés

A hideg vajat és a lisztet egy csipet sóval aprítógépben összedolgozzuk.
Az elkészült durvább morzsához hozzáadjuk a két tojás sárgáját és a hidegvizet, összekeverjük, összegyúrjuk, és a sütésig a hűtőben pihentetjük. 
A sütőtök hosszúkás részét meghámozzuk, és vékony karikákra szeleteljük és karikákra vágjuk a lilahagymát is.
Felszeleteljük a csiperkegombát és olívaolajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a friss kakukkfüvet, petrezselymet és felszeletelt vöröshagymát. Sózzuk és borsozzuk.
A tésztát sütőpapíron kinyújtjuk, de úgy, hogy kicsit nagyobb legyen, mint a tepsi, hogy a széleket rá tudjuk hajtogani. Áttesszük a tepsibe a tésztát, és egyik felére ráegyengetjük a gombás tölteléket és a tetejére felszeletelt camembert sajtot teszünk.
A másik felére pedig a sütőtök- és a lilahagyma szeleteket sorba rakjuk, sózzuk, borsozzuk.
Ezt a felét érdemes egy kevés olívaolajjal is meglocsolni, végén majd a tetejére morzsoljuk a feta-t, és megszórjuk friss zsályával.
A töltelékek szélére ráhajtogatjuk a túlnyúló tésztaszéleket.
A tészta szélét átkenjük tojásfehérjével, és 220 C fokos sütőben 30 perc alatt készre sütjük.
Tálalás előtt még borssal, sajttal, petrezselyemmel megszórhatjuk.

5/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!