
Sörperec – sörrel
Nem mondom, hogy odáig vagyok a sörért, inkább a könnyedebb italokat kedvelem, azokat is csak a nagy melegben. Viszont sörrel főzni nagyon szeretek, fantasztikus ízeket ad az ételhez. Egy régebbi sörnap alkalmából már sütöttem sörös kenyeret, most pedig sörös perecre adtam a fejem, mert azt amúgy is jó sörrel fogyasztani, ráadásul a sör és a mustár – amivel ugye sokan esszük az ilyen pereceket – tuti páros. A recept egyáltalán nem bonyolult, nekem a gyerekek is segítettek a „gyurmázásban”, jó móka volt. Ezután már csak ki kellett várni, amíg megkelnek és megsülnek a perecek. Az egyetlen bonyolító tényezőt azért elmondom: 30 másodpercig főzni kell a nyers pereceket. Ám amint megérzitek a sülő perecek illatát, tudni fogjátok, hogy a munka minden pillanata megérte.
Hozzávalók
8 darabhoz- 3 dl sör (nem barna)
- 1 csomag instant élesztő (7 g)
- 2 ek. olvasztott vaj
- 2 ek. cukor
- 1 ½ tk. só
- kb. 60 dkg liszt
- olaj a tálhoz
- 2 ½ l víz
- 10 dkg szódabikarbóna
- 1 tojássárgája
- nagy szemű só
Elkészítés
Langyosra melegítjük a sört, majd beleszórjuk az élesztőt és alaposan elkeverjük. A robotgép táljába öntjük a vajat, hozzáadjuk a cukrot, a sót, kb. 40 dkg lisztet, és a sörös élesztőt, majd elkezdjük dagasztani. Ha már alaposan elkeveredett és ragacsos tésztát kaptunk, folyamatos dagasztás mellett lassanként még annyi lisztet adagolunk hozzá, amennyi egy selymes, a táltól elváló, de puha és rugalmas tésztához kell. Kiolajozzuk a tálat, és letakarva, langyos helyen 1 órát kelesztjük – vagy addig, amíg duplájára nem nő.
Előmelegítjük a sütőt 220 °C-ra. Egy nagyobb lábasban feltesszük melegedni a vizet, beleszórjuk a szódabikarbónát.
A tésztát lisztezett felületre borítjuk, és 8 részre osztjuk. Mindegyik darabot 40-45 cm hosszúra sodorjuk, majd pereccé formáljuk (egyik végét visszakunkorítjuk kb. a közepére, majd a másikat is, úgy, hogy keresztezze az elsőt).
Ha felforrt a víz, a pereceket egyenként 30 másodpercig forrázzuk, lecsepegtetjük, és sütőpapírral bélelt (vagy nem tapadós) tepsire tesszük, egymástól legalább 4 cm-re. A tojássárgáját 1 ek. vízzel elkeverjük, megkenjük a pereceket, majd megszórjuk a sóval.
10-12 perc alatt készre sütjük, vagy amíg aranybarnák nem lesznek. Rácson legalább langyosra hűtjük, de aki bírja, azon melegében fogyaszthatja…