Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Sörperec – sörrel

Már most megmutatjuk Horvát Sára péksüti receptjét, a hétvégi kiránduláshoz feltétlen süssétek meg!
2019. március 6.

Nem mondom, hogy odáig vagyok a sörért, inkább a könnyedebb italokat kedvelem, azokat is csak a nagy melegben. Viszont sörrel főzni nagyon szeretek, fantasztikus ízeket ad az ételhez. Egy régebbi sörnap alkalmából már sütöttem sörös kenyeret, most pedig sörös perecre adtam a fejem, mert azt amúgy is jó sörrel fogyasztani, ráadásul a sör és a mustár – amivel ugye sokan esszük az ilyen pereceket – tuti páros. A recept egyáltalán nem bonyolult, nekem a gyerekek is segítettek a „gyurmázásban”, jó móka volt. Ezután már csak ki kellett várni, amíg megkelnek és megsülnek a perecek. Az egyetlen bonyolító tényezőt azért elmondom: 30 másodpercig főzni kell a nyers pereceket. Ám amint megérzitek a sülő perecek illatát, tudni fogjátok, hogy a munka minden pillanata megérte.

Hozzávalók

8 darabhoz
  • 3 dl sör (nem barna)
  • 1 csomag instant élesztő (7 g)
  • 2 ek. olvasztott vaj
  • 2 ek. cukor
  • 1 ½ tk. só
  • kb. 60 dkg liszt
  • olaj a tálhoz
  • 2 ½ l víz
  • 10 dkg szódabikarbóna
  • 1 tojássárgája
  • nagy szemű só

Elkészítés

Langyosra melegítjük a sört, majd beleszórjuk az élesztőt és alaposan elkeverjük. A robotgép táljába öntjük a vajat, hozzáadjuk a cukrot, a sót, kb. 40 dkg lisztet, és a sörös élesztőt, majd elkezdjük dagasztani. Ha már alaposan elkeveredett és ragacsos tésztát kaptunk, folyamatos dagasztás mellett lassanként még annyi lisztet adagolunk hozzá, amennyi egy selymes, a táltól elváló, de puha és rugalmas tésztához kell. Kiolajozzuk a tálat, és letakarva, langyos helyen 1 órát kelesztjük – vagy addig, amíg duplájára nem nő.

Előmelegítjük a sütőt 220 °C-ra. Egy nagyobb lábasban feltesszük melegedni a vizet, beleszórjuk a szódabikarbónát.

A tésztát lisztezett felületre borítjuk, és 8 részre osztjuk. Mindegyik darabot 40-45 cm hosszúra sodorjuk, majd pereccé formáljuk (egyik végét visszakunkorítjuk kb. a közepére, majd a másikat is, úgy, hogy keresztezze az elsőt).

Ha felforrt a víz, a pereceket egyenként 30 másodpercig forrázzuk, lecsepegtetjük, és sütőpapírral bélelt (vagy nem tapadós) tepsire tesszük, egymástól legalább 4 cm-re. A tojássárgáját 1 ek. vízzel elkeverjük, megkenjük a pereceket, majd megszórjuk a sóval.

10-12 perc alatt készre sütjük, vagy amíg aranybarnák nem lesznek. Rácson legalább langyosra hűtjük, de aki bírja, azon melegében fogyaszthatja…

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Hawaii huli-huli csirke

Hawaii huli-huli csirke

Horvát Sára ananászos csirketálja napsütésessé varázsolja a legszürkébb téli végi napot is.
Duplacsokis banánkenyér

Duplacsokis banánkenyér

Horvát Sára ezzel az isteni csokis sütivel készült az amerikai banánkenyér napra.
Citrus caprese

Citrus caprese

Színpompás saláta Horvát Sárától, tél végére kötelező!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!