Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Sörben sült, omlós sertéslapocka

Adásban volt: 2014. szeptember 30.
A recepthez tartozó videó
Hosszú órákon át fő a sertéshús, viszont hozzá sem kell nyúlni. Savanyú káposztával és hamburgerbucival igazi vendégváró "falat".
2015. december 3.

Hozzávalók

6-8 adag
  • 2 kg sertéslapocka
  • 1 vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 sárgarépa
  • 2 zellerszár
  • 4 dl barna sör
  • 1-2 dl alaplé vagy víz
  • hamburgerbucik

  • bors
  • 30 dkg savanyú káposzta
  • 1 dl fehérbor
  • borókabogyó
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 alma
  • cukor

Elkészítés

A húst nagyobb kockákra vágjuk, sózzuk, borsozzuk. Majd nagy lángon minimum 2-3 adagban pirítsuk meg, addig, amíg kéreg képződik a húson. Abba az edénybe öntsük a sört, amiben a húst sütöttük. A hőmérsékletet lejjebb vesszük. A sörbe jön a felaprított hagyma, a fokhagyma, és két szárzeller, amit nem kell felvágni, a végén majd kivesszük belőle. A sárgarépákat is egészben tesszük bele. Megsózzuk, megborsozzuk, végül a húst is visszatesszük az edénybe. Lefedjük, 2 órát főni hagyjuk. Elkészíthetjük sütőben is: 100-120 fokos sütőben 6-7 óra alatt lefedve sül meg. A húst, elkészülte után, szálaira szedjük szét. 

Savanyú káposzta: a hagymát karamellizáljuk. A cukrot a serpenyőbe szórjuk és anélkül, hogy hozzányúlnánk megvárjuk, hogy megolvadjon, akkor hozzáadjuk a hagymát és a savanyú káposztát. A karamell először meg fog keményedni, de aztán újra felolvad. Ekkor hozzáadjuk a kockára vágott almát. Beleöntünk a fehérbort, a hőt magasabbra vesszük, hogy elpárologjon az alkoholtartalma. Sózzuk, borsozzuk és jöhet bele a borókabogyó is. Akkor lesz jó, ha elfőtt a leve és a káposzta vesztett valamennyit a ropogósságából. 

A hamburgerbucikat megpirítjuk, és összeállítjuk a hamburgert. Először a húst halmozzuk a bucira, majd a savanyú káposzta, és végül a hamburger teteje. Gazdagíthatjuk különféle szószokkal. 

5/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Füstölt sonkás, savanyú káposztás melegszendvics

Füstölt sonkás, savanyú káposztás melegszendvics

A világ egyik leghíresebb szendvicse, a Reuben szendvics, füstölt sonkával, sajttal és savanyú káposztával.
Főzzünk sörrel!

Főzzünk sörrel!

Sörös-főzős összeállításunkban olyan helyekre is becsusszanhat egy-két loccsintás, ahová korábban nem terveztük volna.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.