Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Sonkával és gorgonzolával töltött sertésszűz

Adásban volt: 2015. március 19.
A recepthez tartozó videó
A sertés legnemesebb részét érdemes nem mindennapi alapanyagokkal még különlegesebbé tenni.
2016. július 16.

Hozzávalók

4 adag
  • 1 sertésszűz
  • olívaolaj
  • 20 dkg sonka
  • 15 dkg gorgonzola
  • 15 dkg bébispenót
  • fokhagyma
  • 1 zsemle
  • tej az áztatáshoz
  • szerecsendió

  • bors

Elkészítés

Töltelék

A spenótot többször, alaposan átmossuk, és a szárát levágjuk.
Egy forró serpenyőbe olívaolajat öntünk, a gerezd fokhagymát egy picit megroppantjuk, majd egészben beledobjuk, és megfuttatjuk a forró olajon. Rászórjuk a spenótot, ami gyorsan összeesik, megfonnyad. Sózzuk, borsozzuk és szerecsendiót reszelünk rá.

A zsemlét felkockázzuk, és egy kevés langyos tejbe áztatjuk. Amikor megszívta magát alaposan kinyomkodjuk, hozzáadjuk a megfonnyadt spenótot (a fokhagyma nélkül) és a sajtot. Egy villával összedolgozzuk. Ha kell még sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezhetjük.

Hús töltése

A húst egy nagyon éles késsel nagyjából a kétharmadáig bevágjuk, és a belsejét óvatosan továbbvagdosva kinyitjuk, mint egy könyvet, széjjelterítjük.
Egy klopfolóval kilapítjuk. Sózzuk, borsozzuk és a szeletelt kemencés sült sonkával beterítjük. Ráhalmozzuk a spenótos tölteléket, és óvatosan feltekerjük. Hústű segítségével rögzítjük, majd össze is kötözzük.
Kívülről is besózzuk, megborsozzuk.

Forró, olajos serpenyőben rövid idő alatt kérgesítjük, azaz körbepirítjuk. Egy alufóliával bélelt tepsire fektetjük, és 170 fokra előmelegített sütőben, 20 percig sütjük. A sertésszüzet nem szabad sokáig hőkezelni, mert kiszárad. Akkor a legízletesebb, ha a közepe halvány rózsaszínű marad.

Felszeletelés előtt pihentessük egy órát, így sokkal szaftosabb marad, és könnyebben is szeletelhető.

5/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Mautner Zsófi

Mautner Zsófi receptje

Szerkesztőink kedvencei

Göngyölt sertésszűz és csirkemell

Göngyölt sertésszűz és csirkemell

Csisztu Zsuzsa gasztronómiához való viszonyát édesanyja határozta meg. Vele járt kicsi korától kezdve a piacra, ő értette meg vele, hogy miért fontos, hogy az embernek legyen saját zöldségese, húsosa, baromfi árusa, akiknél rendszeresen vásárol, és nála látta azt is, hogy mit jelent, ha egy háziasszony szeretettel főz, süt, és örömmel kóstol, hisz enélkül nem lehet jóízűen alkotni.
Bábolnai Sonkafesztivál 2016

Bábolnai Sonkafesztivál 2016

2016. március 19 - 20.
Ezen Húsvéton jó lenne végre igazán finom sonkát tenni az ünnepi asztalra? Akkor a Bábolnai Sonkafesztiválon a helyünk, ahol megoldódik egy csapásra minden húsvéti élelmezéssel kapcsolatos problémánk.
Füstölt sonkás, savanyú káposztás melegszendvics

Füstölt sonkás, savanyú káposztás melegszendvics

A világ egyik leghíresebb szendvicse, a Reuben szendvics, füstölt sonkával, sajttal és savanyú káposztával.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.