Saláta karamellizált baconnel

Hozzávalók
- 5 sült cékla
- ½ sütőtök
- 20 dkg zöld- vagy feketelencse
- 1 csomag vegyes salátamix
- 1 gránátalma
- 5 ek olivaolaj
- 1 tk méz
- 5 ek gránátalmaszirup
- 20 dkg szeletelt bacon
- 2 ek nádcukor
- 1 fej lilahagyma
- 1 ek porcukor
- 4 ek ecet
- magvak pl. dió, mandula, pisztácia
- 2 ek pirított szezámmag
- 2 ek szárított kakukkfű
Elkészítés
Sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük a bacon szeleteket és vékonyan megszórjuk mindkét oldalukat nádcukorral és finoman megborsozzuk. Letakarjuk sütőpapírral, és nehezékként egy másik sütőlapot helyezünk a tetejére. A baconoket 200 fokra előmelegített sütőben 10-15 percig, és ha kész megvárjuk míg kihűl, akkor lesz ropogós. Amíg a bacon sül összeállítjuk a salátát. Először is a lilahagymát bepácoljuk porcukorba, két evőkanál ecetbe és egy csipet sóba, majd állni hagyjuk. A magokat szárazon serpenyőben megpiritjuk. A szezámmagot és a kakukkfüvet egy fűszermozsárban megtörjük. Ebből egy evőkanálnyit rászórunk a pirított magvainkra és félretesszük. A sütőtököt felkockázzuk és forró serpenyőben, olivaolajon körbepirítjuk sóval és borssal. Ezt követően elkészítjük az öntetet: egy üvegtálba két evőkanál ecetet, mézet, gránátalmaszirupot és olivaolajat öntünk és összekeverjük. Az öntetbe belekanalazzuk a lencsét, a felkockázott sült céklát, a sült sütőtököt, a gránátalma belsejét, és a salátakeveréket, majd az egészet átforgatjuk. Tálaláskor megszórjuk a pirított magvakkal, az ecetes lila hagymával és a bacon szeleteket a tetejére helyezzük.