Ez a sütemény tényleg az egyik legfinomabb a világon. Úgy hívják, hogy rugelach.

Hozzávalók
- 12 dkg natúr krémsajt
- 12 dkg vaj
- 4,5 dkg porcukor
- 15 dkg liszt
- só
- 1 evőkanál nádcukor
- 1/2 kávéskanál kardamom
- 10 dkg dió
- 6 evőkanál feketeribizlilekvár
- 1 tojás
- 2 evőkanál tej
- 2 teáskanál őrölt fahéj
- 5 dkg mazsola
- 6 evőkanál baracklekvár
Elkészítés
Egy keverőtálban a szoba hőmérsékletű natúr krémsajtot és vajat, egy csipet sót, a porcukrot, és a lisztet egy robotgéppel összedolgozzuk. Ne ijedjünk meg, egy kicsit ragadós, nyúlós tésztát kapunk, amit végül belisztezett kézzel cipóvá formálunk, és háztartási fóliába bugyolálva legalább egy órát, vagy akár egy éjszakát a hűtőben pihentetjük.
Elfelezzük, és az egyik, majd a másik darabot egy alaposan belisztezett deszkán kb. 20×40 cm-es téglalappá nyújtjuk. Először a baracklekvárral kenjük meg úgy, hogy a tészta szélén körbe 1 cm-es peremet hagyunk. Meghintjük egy-két evőkanál nádcukorral, a fahéjjal és a kardamommal. Rászórjuk a mazsolát és a durvára vágott diót.
Az egészet hosszanti irányban, szorosan föltekerjük, megkenjük a felvert tojás és a tej keverékével, majd 2-3 centis darabokra szeleteljük, és egymás mellé, 2-3 cm távolságban sütőlapra ültetjük.
180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.
A süteménybe kerülő lekvárt és magot kedvünk, ízlésünk szerint variálhatjuk!
Dobozban tárolva akár egy hétig is eláll.
