
Roppanós paradicsomos zellerfőzelék
Tudom, hogy a zeller nem az a tipikus főzelékféle. És azt is tudom, hogy sokan nem is igazán kedvelik. Én mégis arra biztatnék mindenkit, hogy adjanak neki egy esélyt, hiszen megérdemli. Ez a főzelék önmagában is finom, de egy szaftos, omlós hússzelettel az igazi.
2016. május 29.
Hozzávalók
2-3 adag- 3 ek olaj
- 1 közepes fej vöröshagyma, finomra aprítva
- 1 gerezd fokhagyma
- fél tk őrölt római kömény
- 2 nagyobb zellergumó (kb. 1,2k g) tisztítva, másfél centisre kockázva
- 1 csokor petrezselyemzöld szára vékonyra karikázva
- 4 dl paradicsomlé
- 2 dl alaplé
- fél tk só
- 2 ek pirított, durvára tört mogyoró
- frissen őrölt bors
Elkészítés
A felmelegített olajon 4-5 perc alatt puhára párolom a hagymát. Finoman sózom, egy-egy kanál vízzel meglocsolom, hogy gyorsabban puhuljon.
Ráreszelem a fokhagymát, fűszerezem a római köménnyel és pár másodpercig még pirítom. Hozzákeverem a zellert és a felaprított petrezselyem szárat, felöntöm a paradicsomlével és az alaplével, sózom majd 13-15 perc alatt, fedő alatt puhára főzöm. Nem főzöm túl, maradjon kicsit ress.
Kiveszek egy merőkanálnyit, pürésítem, majd visszaforgatom az alaphoz. Sózom, borsozom ha kell. Aprított petrezselyemzölddel és a mogyoróval tálalom.
Megosztom barátaimmal