Ropogósra sült paprikás csirke petrezselymes galuskával és uborkasalátával

Hozzávalók
2-3 adag- Paprikás csirke:
- 1 vöröshagyma
- olívaolaj
- pirospaprika
- 4 csirkemellfilé
- só
- bors
- 2 sült kápia paprika
- 5 dl tejföl
- 1 dl tejszín
- fokhagyma
- Petrezselymes galuska:
- 10 dkg liszt
- 1 tojás
- 1 dl víz
- só
- olívaolaj
- 3 csokor petrezselyem
- uborkasaláta:
- kígyóuborka
- ecet
- só
- petrezselyem
- olívaolaj
- méz
Elkészítés
Paprikás csirke
A kápia paprikát sütőben előre elkészítjük: addig sütjük, amíg a héja meg nem feketedik, majd a sütőből kivéve 10 percet egy lefedett edényben pihentetjük – így a héját könnyedén lehúzhatjuk-, és csak a paprikahúst használjuk fel.
Egy serpenyőben közepes hőfokra melegített olívaolajon a felkarikázott vöröshagymát enyhén karamellizáljuk, és már az elején megsózzuk.
Amikor már aranyszínűre dinsztelődött, a tűzről lehúzva megszórunk másfél evőkanál pirospaprikával.
A tejfölt a tejszínnel és az olívaolajjal elkeverjük, egy gerezd fokhagymát reszelünk bele, sózzuk, borsozzuk. Chilivel, vagy csípős paprikakrémmel is ízesíthetjük.
A csirkemellfiléket vékonyabb szeletekre vágjuk, majd sóval, és frissen őrölt borssal bedörzsöljük.
A hozzávalókat egy kiolajozott tepsibe rétegezzük: a csirkemell szeletek kerülnek alulra, majd rá a karamellizált hagyma, végül a hajszálvékony kápia paprika. Ezt megismételjük, majd az egészet beborítjuk a fokhagymás tejföllel, és 200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük.
Petrezselymes galuska
A petrezselymet pár másodpercre lobogó forró vízben dobjuk, azaz blansírozzuk,- így sokkal könnyebb lesz majd pürésíteni -, majd egy botmixer segítségével pürésítjük.
A galuskához a lisztet, a tojást, és a petrezselyempüré 2/3-át összekeverjük, és annyi vizet öntünk hozzá, hogy ne legyen túl híg. Fontos, hogy a tésztát ne keverjük túl soká, mert akkor a főzés után kemény lesz.
A masszát forrásban lévő, sós vízbe szaggatjuk. Amikor a galuskák feljönnek a víz felszínére, leszűrjük.
Uborkasaláta
A legyalult uborkát rövid időre jeges vízbe áztatjuk, – így sokáig roppanós marad.
Vinaigrette öntetet készítünk: ecetben feloldjuk a sót, hozzáadjuk a petrezselyempüré maradékát, majd folyamatosan kevergetve lassan hozzácsorgatjuk az olívaolajat. Pár csepp mézzel vagy juharsziruppal édesíthetjük.
Végül az uborkát összekeverjük az öntettel.