Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Ropogósra sült paprikás csirke petrezselymes galuskával és uborkasalátával

Adásban volt: 2015. március 10.
A recepthez tartozó videó
Megszokott ízek és ismerős alapanyagok, picikét másképp, a változatos szombatok érdekében.
2016. február 13.

Hozzávalók

2-3 adag
  • Paprikás csirke:
  • 1 vöröshagyma
  • olívaolaj
  • pirospaprika
  • 4 csirkemellfilé

  • bors
  • 2 sült kápia paprika
  • 5 dl tejföl
  • 1 dl tejszín
  • fokhagyma
  • Petrezselymes galuska:
  • 10 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 1 dl víz

  • olívaolaj
  • 3 csokor petrezselyem
  • uborkasaláta:
  • kígyóuborka
  • ecet

  • petrezselyem
  • olívaolaj
  • méz

Elkészítés

Paprikás csirke

A kápia paprikát sütőben előre elkészítjük: addig sütjük, amíg a héja meg nem feketedik, majd a sütőből kivéve 10 percet egy lefedett edényben pihentetjük – így a héját könnyedén lehúzhatjuk-, és csak a paprikahúst használjuk fel.

Egy serpenyőben közepes hőfokra melegített olívaolajon a felkarikázott vöröshagymát enyhén karamellizáljuk, és már az elején megsózzuk.
Amikor már aranyszínűre dinsztelődött, a tűzről lehúzva megszórunk másfél evőkanál pirospaprikával.

A tejfölt a tejszínnel és az olívaolajjal elkeverjük, egy gerezd fokhagymát reszelünk bele, sózzuk, borsozzuk. Chilivel, vagy csípős paprikakrémmel is ízesíthetjük.

A csirkemellfiléket vékonyabb szeletekre vágjuk, majd sóval, és frissen őrölt borssal bedörzsöljük.

A hozzávalókat egy kiolajozott tepsibe rétegezzük: a csirkemell szeletek kerülnek alulra, majd rá a karamellizált hagyma, végül a hajszálvékony kápia paprika. Ezt megismételjük, majd az egészet beborítjuk a fokhagymás tejföllel, és 200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük.

Petrezselymes galuska

A petrezselymet pár másodpercre lobogó forró vízben dobjuk, azaz blansírozzuk,-  így sokkal könnyebb lesz majd pürésíteni -, majd  egy botmixer segítségével pürésítjük.

A galuskához a lisztet, a tojást, és a petrezselyempüré 2/3-át összekeverjük, és annyi vizet öntünk hozzá, hogy ne legyen túl híg. Fontos, hogy a tésztát ne keverjük túl soká, mert akkor a főzés után kemény lesz.
A masszát forrásban lévő, sós vízbe szaggatjuk. Amikor  a galuskák feljönnek a víz felszínére, leszűrjük.

Uborkasaláta

A legyalult uborkát rövid időre jeges vízbe áztatjuk, – így sokáig roppanós marad.

Vinaigrette öntetet készítünk: ecetben feloldjuk a sót, hozzáadjuk a petrezselyempüré maradékát, majd folyamatosan kevergetve lassan hozzácsorgatjuk az olívaolajat. Pár csepp mézzel vagy juharsziruppal édesíthetjük.
Végül az uborkát összekeverjük az öntettel.

 

 

5/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Paprikás csirke kapros-túrós csuszával

Paprikás csirke kapros-túrós csuszával

Gergely Róbert, színművész amióta az eszét tudja, mindig is a finom ételek és a konyha bűvöletében élt. Már gyerekként megtanulta a piacokat járva, hogy melyik húsból milyen ételt érdemes készíteni, melyik zöldség vagy gyümölcs egészíti ki harmonikusan. Fiatal művészként, aztán Pécsre kerülve kóstolt bele igazán a gasztronómia egy magasabb válfajába, azóta is nagyon szívesen sürög-forog a tűzhely körül, és saját bevallása szerint finom fogások kerülnek ki a keze alól.

Vegán paprikáskrumpli

Sütőtökös paprikás krumpli sárgarépával, lencsével és sok fűszerrel. Nem csak vegánoknak!
Lecsós galuska házi debrecenivel

Lecsós galuska házi debrecenivel

Egy gazdag, ízes lecsó Debrecenből.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.