
Ropogós ciabatta
Hozzávalók
3 darab- A kovász hozzávalói:
- 225 g BL 80 liszt
- 4 g friss élesztő
- 1,8 dl víz
- A ciabatta hozzávalói:
- 420 g BL 80 liszt
- 15 g friss élesztő
- 3 tk. só
- 3,5 dl víz
- az egész kovász
Elkészítés
Először a kovászt kell elkészíteni. A hozzávalókat keverd össze reggel, vagy előző este, és hagyd a konyhapulton egy tálban letakarva 12-14 órán keresztül.
A tészta hozzávalóit a kovásszal együtt alaposan keverd össze. Mivel nagyon lágy a tészta, nem fogod tudni dagasztani. A tálat letakarva hagyd 1,5 órát pihenni, amíg a duplájára kel.
A munkalapot alaposan lisztezd be, és borítsd ki a ciabatta tésztáját a kelesztő tálból. Igazítsd téglalap formára, majd, mint egy levélpapírt, hajtsd háromfelé, majd ezután félbe.
A kelesztő tállal letakarva hagyd újabb 30 percig pihenni, miközben szépen tovább kel a tészta.
Ismételd meg a hajtogatást. Ezután rögtön oszd a tésztát 3 része, tegyél egy-egy adagot sütőpapírral kibélelt kenyérsütő formába. Tiszta konyharuhával letakarva hagyd kelni újabb 20 percet, amíg a sütő bemelegszik.
220 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt süsd szép aranybarnára a ciabattákat.
Ha kisültek, vedd ki őket a sütőformából, vedd le róluk a sütőpapírt és tedd őket rácsra hűlni.