Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Rizspapírban sült májas hurka pirított savanyúkáposztával

"A ma kezdődő, 20. Jubileumi Csabai Kolbászfesztivál apropóján felbuzdulva egy saját kis disznótorszemelvényt mutatok a tőlem megszokott, kicsit más formában."
2016. október 28.

Békéscsabai lány lévén már az anyatejjel szívtam magamba a családi hagyomány alapján évtizedek óta készülő, mára mesteri magaslatokba emelt házikolbászunk “ilyennek kell lenni” ízét, illatát, színét, amihez foghatót minden elfogultság nélkül mondom, még sosem kóstoltam.

Mint a véres kardot, büszkén is hordoztam ajándékba, külföldre vásárfiának a szüleim keze munkáját, vagy vettem elő sokfogásos vacsorák végén a vendégeknek a család büszkeségét.

Emlékszem a panelben a nagyszüleim (meg párhuzamosan minden élő és mozgó csabai) hokedlis sufnituning kolbász- és hurkatöltés mutatványára a disznóvágások idején. Na, neeeem. Az én apám, aki hírhedt maximalista, mára a több évtizedes tapasztalatával akár doktori disszertációt is tudna írni a füstölés módszertanának mikéntjéről, a használandó hús és paprika milyenségéről, a szárítás, a tárolás metodikájáról. Ezt a receptet nem lehet csak úgy elkérni. Illetve el lehet, csak sosem lesz olyan… Ezért ennek a leírásába most bele sem fogok. Ehelyett a ma kezdődő, 20. Jubileumi Csabai Kolbászfesztivál apropóján felbuzdulva egy saját kis disznótorszemelvényt mutatok a tőlem megszokott, kicsit más formában.  

Hozzávalók

  • 10dkg füstölt zsírszalonna
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 adag csirkeparólék (nyak, szív, zúza, máj - amikor egész csirkét sütök, a benne lévő zacskónyi aprólékot lefagyasztom, két csirke után adott a mennyiség)
  • 1kk só, frissen őrölt bors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ág majoránna
  • 6 lap rizspapír
  • 1dl zsír
  • 1/2kg savanyúkáposzta

Elkészítés

A felcsíkozott szalonna felét közepes lángon kiolvasztom a majorannával, lepirítom benne a csirkenyakat, zúzát, szívet, sózom, borsozom. Hozzáadom a felaprított hagymát és fokhagymát, üvegesre párolom, végül a májat, aminek minden oldalát csak egy percig pirítom. A megsült szívet, zúzát, májat és a nyakcsontól lefejtett húst géppel vagy késsel darabosra aprítom, majd egy villával formázható masszává összedolgozom. Ujjnyi adagokat teszek a benedvesített rizslapokra, feltekerem őket, majd a hurkák minden oldalát forró zsíron megsütöm. Párhuzamosan a maradék csíkozott szalonnát kiolvasztom, magas lángon lepirítom rajta a káposztát, amit aztán tányérokba szedek, és a félbevágott hurkákkal kínálom. Kevés mustár is jól áll a fogásnak.

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Bezzegh Éva

Bezzegh Éva receptje

Szerkesztőink kedvencei

Májjal töltött padlizsán és zöldfűszeres joghurt

Májjal töltött padlizsán és zöldfűszeres joghurt

A közkedvelt muszaka roma verziója: rizses csirkemájjal töltve. Zöldfűszeres joghurttal a tökéletes ebéd!
Édes-savanyú csirkemáj

Édes-savanyú csirkemáj

Ötletes, színes, zöldséges, májas, előételes, főételes, olcsó, gyors, egyszerű, édes és savanyú.
Kacsamájas szendvics lilahagymalekvárral

Kacsamájas szendvics lilahagymalekvárral

A frissen sült kacsamáj és lilahagymalekvár csodálatos találkozása a ropogósra pirított kenyéren. Könnyű vacsorának egy pohár bor mellé, keresve se találnák jobbat!

Napi ajánlatunk

Top videók

Töltött kiflik uzsonnára

Ezt pakold a gyerekek uzsonnás dobozába!

Kapros-csirkés melegszendvics

Nincs időtök reggel? Semmi baj! Ezt a szendvicset este is előkészíthetitek.