Rizottó háromszor: zöldborsós, sültpaprikás és karalábés

Hozzávalók
- Rizottó alap:
- 30 dkg rizottó rizs
- 2 dl fehérbor
- 1 liter alaplé
- Kacsamelles, karalábés:
- 2 dl alaplé
- 1 kacsamell
- fél karalábé
- 10 dkg vaj
- 3 szál újhagyma
- 5 dkg parmezán
- só
- bors
- friss petrezselyem
- Sült paprikás, kecskesajtos:
- 2 dl alaplé
- 10 dkg sült paprika
- 10 dkg kecskesajt
- 5 dkg parmezán
- 5 dkg vaj
- 1 gerezd fokhagyma
- só
- bors
- 1 ág friss rozmaring
- Szalonnás, zöldborsós:
- 2 dl alaplé
- 5 dkg szalonna
- 10 dkg zöldborsó
- 5 dkg parmezán
- 5 dkg vaj
- só
- bors
- 1 szívsaláta
Elkészítés
Rizottó alap
Egy serpenyőt felteszünk melegedni a tűzhelyre, szárazon és beleöntjük a rizst. Mikor már olyan forró a rizs, hogy nem tudunk kézzel hozzányúlni, felöntjük a fehérborral.
Vegyük vissza a hőfokot és hagyjuk, hogy a rizs magába szívja a bort. Ha beitta mindet, adjunk hozzá két merőkanál előmelegített alaplevet és óvatosan keverjük meg.
Adagoljuk folyamatosan az alaplevet, hogy mindig forrásban legyen a rizs, de 7-8 percnél tovább ne tartson a főzési idő.
Ha az utolsó adag alaplevet is ráöntöttük, a rizst borítsuk ki egy szélesebb sütőtepsire, így könnyebben kihűl.
Kacsamelles, karalábés rizottó
A kacsamell bőrét irdaljuk be, vigyázva, hogy a húsba ne vágjunk bele. Majd egy száraz serpenyőben, bőrös felével lefelé, süssük ki. Mikor a bőre ropogósra pirult, fordítsuk meg, húzzuk le a tűzről és hagyjuk, hogy a serpenyő saját hőjétől a másik oldal is megsüljön 6-7 perc alatt.
A karalábét felkockázzuk és a vajon, saját levében megpároljuk 10 perc alatt. Sózzuk, majd a rizottó alaphoz adjuk. Felöntjük az alaplével és feltesszük melegedni. Sózzuk.
Hozzáadjuk a hideg vajat, majd a reszelt parmezánt is. Ezekkel már nem főzzük, csak melegen tartjuk.
Rózsaszínre sütött kacsamellel és finomra aprított petrezselyemmel tálaljuk.
Szalonnás, zöldborsós rizottó
A zöldborsót blansírozzuk, és a rizottóhoz adjuk. Felöntjük az alaplével, feltesszük főni, megsózzuk és hozzáadjuk a hideg vajat.
Megszórjuk a reszelt parmezánnal és egész alacsony hőfokra vesszük vissza.
A szalonnát közben felcsíkozzuk és forró olívaolajon megpirítjuk.
Rusztikusra vágott szívsalátával és pirított szalonnával tálaljuk.
Sült paprikás, kecskesajtos rizottó
A sült, kápia paprikát felkockázzuk és a rizottó alaphoz adjuk, majd felöntjük az alaplével elkezdjük főzni. Megsózzuk.
A fokhagyma gerezdet és a rozmaringot felaprítjuk és ezeket is a rizottóhoz adjuk, a hideg vajjal együtt.
Megszórjuk reszelt parmezánnal és alacsony hőfokon melegen tartjuk.
Nagyobb darabokra morzsolt kecskesajttal és felkarikázott újhagymával tálaljuk.
