Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Rizottó háromszor: zöldborsós, sültpaprikás és karalábés

Adásban volt: 2015. június 24.
A recepthez tartozó videó
Rizottó, ahogyan a nagyok készítik: most megtudhatjuk, hogyan lehet viszonylag rövid idő alatt isteni rizottót varázsolni a vacsorázó asztalra.
2016. május 20.

Hozzávalók

  • Rizottó alap:
  • 30 dkg rizottó rizs
  • 2 dl fehérbor
  • 1 liter alaplé
  • Kacsamelles, karalábés:
  • 2 dl alaplé
  • 1 kacsamell
  • fél karalábé
  • 10 dkg vaj
  • 3 szál újhagyma
  • 5 dkg parmezán

  • bors
  • friss petrezselyem
  • Sült paprikás, kecskesajtos:
  • 2 dl alaplé
  • 10 dkg sült paprika
  • 10 dkg kecskesajt
  • 5 dkg parmezán
  • 5 dkg vaj
  • 1 gerezd fokhagyma

  • bors
  • 1 ág friss rozmaring
  • Szalonnás, zöldborsós:
  • 2 dl alaplé
  • 5 dkg szalonna
  • 10 dkg zöldborsó
  • 5 dkg parmezán
  • 5 dkg vaj

  • bors
  • 1 szívsaláta

Elkészítés

Rizottó alap

Egy serpenyőt felteszünk melegedni a tűzhelyre, szárazon és beleöntjük a rizst. Mikor már olyan forró a rizs, hogy nem tudunk kézzel hozzányúlni, felöntjük a fehérborral.
Vegyük vissza a hőfokot és hagyjuk, hogy a rizs magába szívja a bort. Ha beitta mindet, adjunk hozzá két merőkanál előmelegített alaplevet és óvatosan keverjük meg.
Adagoljuk folyamatosan az alaplevet, hogy mindig forrásban legyen a rizs, de 7-8 percnél tovább ne tartson a főzési idő.
Ha az utolsó adag alaplevet is ráöntöttük, a rizst borítsuk ki egy szélesebb sütőtepsire, így könnyebben kihűl.

Kacsamelles, karalábés rizottó

A kacsamell bőrét irdaljuk be, vigyázva, hogy a húsba ne vágjunk bele. Majd egy száraz serpenyőben, bőrös felével lefelé, süssük ki. Mikor a bőre ropogósra pirult, fordítsuk meg, húzzuk le a tűzről és hagyjuk, hogy a serpenyő saját hőjétől a másik oldal is megsüljön 6-7 perc alatt.

A karalábét felkockázzuk és a vajon, saját levében megpároljuk 10 perc alatt. Sózzuk, majd a rizottó alaphoz adjuk. Felöntjük az alaplével és feltesszük melegedni. Sózzuk.
Hozzáadjuk a hideg vajat, majd a reszelt parmezánt is. Ezekkel már nem főzzük, csak melegen tartjuk.

Rózsaszínre sütött kacsamellel és finomra aprított petrezselyemmel tálaljuk.

Szalonnás, zöldborsós rizottó

A zöldborsót blansírozzuk, és a rizottóhoz adjuk. Felöntjük az alaplével, feltesszük főni, megsózzuk és hozzáadjuk a hideg vajat.
Megszórjuk a reszelt parmezánnal és egész alacsony hőfokra vesszük vissza.
A szalonnát közben felcsíkozzuk és forró olívaolajon megpirítjuk.

Rusztikusra vágott szívsalátával és pirított szalonnával tálaljuk.

Sült paprikás, kecskesajtos rizottó

A sült, kápia paprikát felkockázzuk és a rizottó alaphoz adjuk, majd felöntjük az alaplével elkezdjük főzni. Megsózzuk.
A fokhagyma gerezdet és a rozmaringot felaprítjuk és ezeket is a rizottóhoz adjuk, a hideg vajjal együtt.
Megszórjuk reszelt parmezánnal és alacsony hőfokon melegen tartjuk.

Nagyobb darabokra morzsolt kecskesajttal és felkarikázott újhagymával tálaljuk.

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Pataky Péter

Pataky Péter receptje

Szerkesztőink kedvencei

Kacsazúza pörkölt tarhonyarizottóval és hagymasalátával

Kacsazúza pörkölt tarhonyarizottóval és hagymasalátával

Aki eddig nem szerette a zúzát, az is garantáltan kedvet kap hozzá. Egy újabb, hagyományos magyar fogás, kicsit másképp elkészítve.
A rettegett rizottó előkészítése a gyors tálaláshoz

A rettegett rizottó előkészítése a gyors tálaláshoz

A rizottót is elő tudjuk készíteni úgy, hogy a vendégeknek csak néhány percet kelljen várniuk erre a kényes ételre.

Napi ajánlatunk

Top videók

Töltött kiflik uzsonnára

Ezt pakold a gyerekek uzsonnás dobozába!

Kapros-csirkés melegszendvics

Nincs időtök reggel? Semmi baj! Ezt a szendvicset este is előkészíthetitek.