
Réparózsás pite
Rengeteg répát lehet ezzel a módszerrel egy piteformába tuszkolni, nem mellesleg pedig a végeredmény finom és gyönyörű. A ráérős, hétvégi ebédek dísze lehet ez a zöldségbomba.
2016. június 14.
Hozzávalók
- A tésztához:
- 15 dkg vaj
- 30 dkg liszt
- 1 tojás
- néhány evőkanál hideg víz
- csipet só
- A töltelékhez:
- 2 dl tejszín
- 2 tojás
- 7 dkg kéksajt
- szerecsendió
- 1,5 kg sárgarépa, lehet többféle színű
- kevés só
Elkészítés
A tésztához hidegen elmorzsoljuk a liszttel a vajat, és minél gyorsabban összeállítjuk a többi hozzávalóval. Az omlós tésztával kibélelünk egy 29 centis kerek piteformát. A tejszínt elkeverjük a tojással és a kéksajttal, ízesítjük szerecsendióval. A tejszínes alapot a tésztára öntjük.
Zöldséghámozóval vékony csíkokra vágjuk a sárgarépát – lehet sárga, narancssárga és lila színű vegyesen – és forrásban lévő vízben 5 percen keresztül előfőzzük. A leszűrt és kihűtött répaszeleteket feltekerjük, a pite tetejét ezekkel a rózsákkal rakjuk ki.
170 fokos sütőben tűpróbáig sütjük, illetve amíg a répa megpuhul. Ez körülbelül egy óra lesz.
Megosztom barátaimmal
