Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Rántott tejbegríz

Adásban volt: 2014. október 6.
A recepthez tartozó videó
Egy-két trükk, és a tejbegríz a desszertek koronázatlan királynője lesz. Készítsük a szerelem almájával a még szebb tálalásért!
2015. november 17.

Hozzávalók

4 adag
  • 1 liter tej
  • 1 vaníliarúd
  • 50 dkg búzadara
  • 50 dkg cukor
  • 5 dkg porcukor
  • 1 alma (piros héjú)
  • 10 dkg vaj
  • liszt
  • 1 tojás
  • 5 dl olaj
  • 3-4 dl must

  • bazsalikom
  • tálaláshoz
  • vanília fagylalt
  • baracklekvár

Elkészítés

A szokásos módon tejbegrízt készítünk, ám kicsit sűrűbbre főzzük. Egy vaníliarúd kikapart belsejét is hozzáadjuk főzés közben. Amikor már sűrűsödni kezd, hozzáadunk egy kis vajat, hogy krémesebb állagú legyen. Ha elkészült, dupla fóliával bélelt edényekbe töltjük és egyből be is fedjük a desszertet, majd hűtőbe vagy fagyasztóba tesszük addig, amíg teljesen ki nem hűl. Ha teljesen kihűlt, könnyen szeletelhető. Lisztben meghempergetjük. Egy tojást felverünk és kevés porcukorral összekeverjük. A belisztezett, dermedt tejbegrízt ebbe “panírozzuk”. Olajat melegítünk, beleteszünk vajat is. Az olajas vajban kisütjük. 

Közben egy edényben felforraljuk a mustot. Ha már forr, lejjebb vesszük a hőt, hagyjuk, hogy besűrűsödjön. Egy másik edényben karamellt készítünk (kevés cukrot teszünk az edénybe, megvárjuk, amíg elolvas, és folyamatosan adagoljuk hozzá a cukrot, nem kevergetjük!). Az almát meghámozzuk, és karalábévágóval kis almákat vágunk ki belőle, hurkapálcikára tűzzük. Egy hungarocell darabot helyezünk a tűzhely mellé, alufóliát teszünk alá. A karamellt egy kicsit visszahűtjük, hogy sűrűbb legyen. Ebben mártjuk ki az almákat. A hungarocelldoboz oldalába szúrjuk a pálcikákat, hogy a felesleges karamell az alufóliára csöpöghessen. 

Tálalás: a kirántott tejbegrízt tálaljuk baracklekvárral, vaníliafagylalttal, a karamellizált almagolyókkal és friss bazsalikomlevelekkel, legvégül pedig locsoljuk meg a besűrűsödött musttal. 

5/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Tejkaramellás kalácspuding

Tejkaramellás kalácspuding

Ha maradt egy kis szikkadt kalács a reggelikből, ezzel a pudinggal új életre kelthetjük.
Gyümölcsrizs málnával és rózsavízzel

Gyümölcsrizs málnával és rózsavízzel

Tejberizs luxus kivitelben, tejszínnel, málnával, pisztáciával, és mikor még egy kevés rózsavíz is kerül bele, akkor lesz valóban bódító. A málnát pedig bátran helyettesítsük áfonyával, szilvával vagy őszibarackkal.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!