
Rántott ponty helyett karácsonyi kagyló
Túl jól emlékszem nagyanyám híres-hírhedt kötelező karácsonyi ételére, a rántott pontyra. Azt hiszem, ez is közrejátszott abban, hogy a legtöbb édesvízi halat a mai napig nem szeretem, mert annyira kötelező volt, és annyira nem volt jó… Azóta is, ha rágondolok, érzem azt az ízt a számban. Aztán a közös karácsonyok megszűntek, a nagymamám már nincs köztünk, és inkább bámulnám (most sem enném meg) azt a rántott pontyot, csak ő itt lenne.
A szokás megmaradt, nálunk is kötelező a halétel karácsony estéjén, viszont évről évre igyekszünk valami mást, valami újat kitalálni. Talán idén történik először, hogy nem halat (pedig a szokás a pikkelyekről szól), hanem csak a szomszédságában élő tengeri herkentyűt teszünk az asztalra, amivel persze teljesen elveszett a tradíció lényege. De sebaj, az étel viszont finom. Kagyló klasszikusan, tengerész módra, amely kíméli a sütőt, hogy legyen hely másnak. Ráadásul 10 perc alatt elkészül. Lábosból evős, családi előételnek tökéletes!
Hozzávalók
4 személyre- 2 ek. vaj
- 1 kisebb póréhagyma fehér és világoszöld része vékonyra szeletelve
- 1 mogyoróhagyma vékonyra szeletelve
- 4 gerezd fokhagyma vékonyra szeletelve
- 2 babérlevél
- só, bors
- 2 ½ dl száraz fehérbor vagy cider
- 1 kg fekete kagyló megtisztítva
- 2-3 ek. tejszín, crème fraîche vagy majonéz
- 1 citrom leve és reszelt héja
- 3 ek. apróra vágott petrezselyem
- a tálaláshoz pirított bagett vagy kenyér
Elkészítés
A vaj felét közepes lángon megolvasztjuk egy lábosban. Rádobjuk a hagymaféléket és a babérlevelet. 10 percig pároljuk, amíg puha és illatos lesz a hagyma, de nem pirul meg.
Magasra állítjuk a hőfokot, felöntjük a lábos tartalmát a borral, felforraljuk, és addig forraljuk, amíg kb. a felére be nem sűrűsödik. Ekkor beletesszük a kagylót, és lefedjük. Néha megrázogatva, 30 másodpercenként ellenőrizzük, majd ha nagyjából az összes kagyló kinyílt (1-2 lehet romlott, ezért nem nyílik ki, ezeket dobjuk is ki azonnal), akkor gyorsan kihalásszuk őket az edényből egy tálba, és lefedjük a lábos fedelével, hogy melegen maradjanak.
A meleg alaplében, a tűzről lehúzva elkeverjük a maradék vajat, valamint a tejszínt és a citromlevet- és héjat. Visszapakoljuk a kagylókat a lábosba, megrázogatjuk, majd megszórjuk a petrezselyemmel. Pirított kenyérrel tálaljuk.