Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Rántott harcsa gluténmentes panírban

Gluténmentes diétában sem kell lemondani a ropogós bundában készült ételekről.
2016. július 29.

Hozzávalók

4 adag
  • A sörtésztához:
  • 6 dkg rizsliszt
  • 3 dkg ragacsos rizsliszt
  • 10 dkg kukoricakeményítő
  • 1 tk sütőpor
  • 1 tk cukor
  • ½ tk só
  • ½ tk őrölt kurkuma
  • 2-2,2 dl gluténmentes sör, fröccs vagy szódavíz, jéghidegen
  • A halhoz:
  • 45 dkg fehér húsú halfilé (harcsa, fogas), kb. 12 cm-es darabokra vágva
  • 10 dkg rizsliszt
  • 10 dkg kukoricakeményítő
  • a sütéshez repceolaj

Elkészítés

A klasszikus tojásos panír

A vasárnapi rántott hús három lépéses panírjában rögtön két összetevő is felejetős: mind a liszt, mind pedig a zsemlemorzsa helyett gluténmentes alapanyagokat kell használni. Ugyanakkor az is kívánalom, hogy ne készítsünk kőkemény páncélt a húsra, amely rettenetes burokként veszi körül, és magába szívja az összes zsiradékot, hogy aztán a tányéron adja vissza.

A szokásos BL55 finomliszt helyett a legjobb valamilyen gluténmentes süteménylisztet használni – ezek általában rizsliszt alapú keverékek, így hozzájárulnak ahhoz, hogy könnyed, légies legyen a panír. Ha nincs ilyenünk, használhatunk önmagában rizslisztet is, de ha a búzafinomliszt ízét és állagát szeretnénk “viszontérezni”, keverjük össze egy kis teljes kiőrlésű gluténmentes liszttel – cirokkal vagy kölessel érdemes leginkább.

A külső réteg lehet gluténmentes zsemlemorzsa – néhány speciális szaküzletben készen is kapható, de aki gluténmentes kenyérsütésre adja a fejét, annak biztosan van otthon olyan száraz kenyere, amit le tud darálni morzsának.

Szintén alkalmas a külső bundázáshoz a mozsárban vagy késes aprítóban finomra tört burgonya- vagy kukoricapehely – akár a kettő keveréke is –, csak arra figyeljünk oda, hogy a vásárolt termékek garantáltan gluténmentesek legyenek, ugyanis ezt nem tudja minden gyártó biztosítani. A pehelymorzsa esetén tartsuk szem előtt, hogy gyorsabban megéghet a forró olajban, mint a zsemlemorzsa, ezért inkább vékonyabbra szeletelt húsokat bundázzunk be vele. Érdemes a pehely- és a zsemlemorzsát fele-fele arányban keverni, nagyon finom, ropogós eredményt fogunk kapni.

Ne spóroljunk a fűszerekkel sem: a morzsába kevert fekete bors, cayenne bors, kurkuma vagy őrölt fűszerpaprika csodákat tehet a kevésbé jól sikerült panírral is.

Sörtészta

Mi a közös a divatos fish and chipszben, a kevésbé divatos Orly-módra sült pulykában és az isteni bundás almában? Hogy mind sörtésztával készülnek. Az ám, de itt is van baj, nem is egy: nemcsak a liszt, hanem a sör is tiltólistás a gluténmentes diétában.

Pánikra semmi ok, itt is van megoldás! Egyrészt egyre több helyen kaphatóak már gluténmentes sörök (de szép is lenne, ha nyárra a sörözők is felébrednének, nemcsak a közértek. Még szebb lenne, ha egy hazai kézműves sörfőzde is meglátná ebben a piaci rést), amelyek tökéletesen helyettesítik a gluténes változatokat. Másrészt, mivel a jó sörtészta esetén elsősorban a buborékokra van szükség, és ezt nem feltétlenül az alkohol szolgáltatja, sima szódavizet is használhatunk, de akár egy laza fröccsöt is.

Az én kedvenc fish and chips receptem

A sörtésztához összekeverjük a liszteket, a keményítőt, a cukrot, a sót és a kurkumát. Hozzáadjuk a folyadékot, kézi habverővel elkeverjük. Ha túl sűrű, hígítsuk még egy kicsit – sűrű tejszínállagot kell kapnunk.

Egy mélyebb tálban összekeverjük a halhoz a rizslisztet és a keményítőt.

Egy mély serpenyőben felhevítjük az olajat – legalább 190 fokosnak kell lennie. Ezt olajhőmérővel ellenőrizhetjük.

A haldarabokat egyesével a lisztes-keményítős keverékbe forgatjuk, majd a sörtésztába mártjuk, és beleengedjük a forró olajba. Kb. 3 percig sütjük, ekkor megfordítjuk, és 3-4 perc alatt készre sütjük a halat. Vigyázat, ne zsúfoljuk túl a serpenyőt, mert azzal nagyon lehűtjük az olajat! A kisült darabokat papírtörlős tálcára szedjük, és 120 fokra előmelegített sütőben melegen tartjuk, amíg az összes haldarabbal elkészülünk.

Indiai ízek: csicseriborsós bunda

Zöldségek bundázására tökéletes, ugyanakkor szuperegészséges, fehérjedús alternatíva a csicseriborsólisztes panír. Az indiai zöldségpakora receptjét itt olvashatjátok.

 

 

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Gluténmentes új élet: mivel töltsd fel a kamrapolcod?

Gluténmentes új élet: mivel töltsd fel a kamrapolcod?

A sikeres és következetes diétához kell egy jó haditerv – nézzük, hogy mivel induljunk neki a gluténmentes új évnek!
Panírozás tojás nélkül 2.  - Indiai bunda

Panírozás tojás nélkül 2. - Indiai bunda

Szinte minden nép a világon főzésnél valamilyen módon használ panírt. Ez a verzió nem csak tojásmentes, de India ízvilágát is az asztalra varázsolja.
Csukafasírt (gluténmentes)

Csukafasírt (gluténmentes)

A karakteres ízű csuka azért is tökéletes választás ehhez a fasírthoz, mert a benne lévő sok apró szálka tökélesen átfő és –sül, így egyáltalán nem zavar bennünket.
Csukafasírt (gluténmentes)

Csukafasírt (gluténmentes)

A karakteres ízű csuka azért is tökéletes választás ehhez a fasírthoz, mert a benne lévő sok apró szálka tökélesen átfő és –sül, így egyáltalán nem zavar bennünket.

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!