
Rántott harcsa gluténmentes panírban
Hozzávalók
4 adag- A sörtésztához:
- 6 dkg rizsliszt
- 3 dkg ragacsos rizsliszt
- 10 dkg kukoricakeményítő
- 1 tk sütőpor
- 1 tk cukor
- ½ tk só
- ½ tk őrölt kurkuma
- 2-2,2 dl gluténmentes sör, fröccs vagy szódavíz, jéghidegen
- A halhoz:
- 45 dkg fehér húsú halfilé (harcsa, fogas), kb. 12 cm-es darabokra vágva
- 10 dkg rizsliszt
- 10 dkg kukoricakeményítő
- a sütéshez repceolaj
Elkészítés
A klasszikus tojásos panír
A vasárnapi rántott hús három lépéses panírjában rögtön két összetevő is felejetős: mind a liszt, mind pedig a zsemlemorzsa helyett gluténmentes alapanyagokat kell használni. Ugyanakkor az is kívánalom, hogy ne készítsünk kőkemény páncélt a húsra, amely rettenetes burokként veszi körül, és magába szívja az összes zsiradékot, hogy aztán a tányéron adja vissza.
A szokásos BL55 finomliszt helyett a legjobb valamilyen gluténmentes süteménylisztet használni – ezek általában rizsliszt alapú keverékek, így hozzájárulnak ahhoz, hogy könnyed, légies legyen a panír. Ha nincs ilyenünk, használhatunk önmagában rizslisztet is, de ha a búzafinomliszt ízét és állagát szeretnénk “viszontérezni”, keverjük össze egy kis teljes kiőrlésű gluténmentes liszttel – cirokkal vagy kölessel érdemes leginkább.
A külső réteg lehet gluténmentes zsemlemorzsa – néhány speciális szaküzletben készen is kapható, de aki gluténmentes kenyérsütésre adja a fejét, annak biztosan van otthon olyan száraz kenyere, amit le tud darálni morzsának.
Szintén alkalmas a külső bundázáshoz a mozsárban vagy késes aprítóban finomra tört burgonya- vagy kukoricapehely – akár a kettő keveréke is –, csak arra figyeljünk oda, hogy a vásárolt termékek garantáltan gluténmentesek legyenek, ugyanis ezt nem tudja minden gyártó biztosítani. A pehelymorzsa esetén tartsuk szem előtt, hogy gyorsabban megéghet a forró olajban, mint a zsemlemorzsa, ezért inkább vékonyabbra szeletelt húsokat bundázzunk be vele. Érdemes a pehely- és a zsemlemorzsát fele-fele arányban keverni, nagyon finom, ropogós eredményt fogunk kapni.
Ne spóroljunk a fűszerekkel sem: a morzsába kevert fekete bors, cayenne bors, kurkuma vagy őrölt fűszerpaprika csodákat tehet a kevésbé jól sikerült panírral is.
Sörtészta
Mi a közös a divatos fish and chipszben, a kevésbé divatos Orly-módra sült pulykában és az isteni bundás almában? Hogy mind sörtésztával készülnek. Az ám, de itt is van baj, nem is egy: nemcsak a liszt, hanem a sör is tiltólistás a gluténmentes diétában.
Pánikra semmi ok, itt is van megoldás! Egyrészt egyre több helyen kaphatóak már gluténmentes sörök (de szép is lenne, ha nyárra a sörözők is felébrednének, nemcsak a közértek. Még szebb lenne, ha egy hazai kézműves sörfőzde is meglátná ebben a piaci rést), amelyek tökéletesen helyettesítik a gluténes változatokat. Másrészt, mivel a jó sörtészta esetén elsősorban a buborékokra van szükség, és ezt nem feltétlenül az alkohol szolgáltatja, sima szódavizet is használhatunk, de akár egy laza fröccsöt is.
Az én kedvenc fish and chips receptem
A sörtésztához összekeverjük a liszteket, a keményítőt, a cukrot, a sót és a kurkumát. Hozzáadjuk a folyadékot, kézi habverővel elkeverjük. Ha túl sűrű, hígítsuk még egy kicsit – sűrű tejszínállagot kell kapnunk.
Egy mélyebb tálban összekeverjük a halhoz a rizslisztet és a keményítőt.
Egy mély serpenyőben felhevítjük az olajat – legalább 190 fokosnak kell lennie. Ezt olajhőmérővel ellenőrizhetjük.
A haldarabokat egyesével a lisztes-keményítős keverékbe forgatjuk, majd a sörtésztába mártjuk, és beleengedjük a forró olajba. Kb. 3 percig sütjük, ekkor megfordítjuk, és 3-4 perc alatt készre sütjük a halat. Vigyázat, ne zsúfoljuk túl a serpenyőt, mert azzal nagyon lehűtjük az olajat! A kisült darabokat papírtörlős tálcára szedjük, és 120 fokra előmelegített sütőben melegen tartjuk, amíg az összes haldarabbal elkészülünk.
Indiai ízek: csicseriborsós bunda
Zöldségek bundázására tökéletes, ugyanakkor szuperegészséges, fehérjedús alternatíva a csicseriborsólisztes panír. Az indiai zöldségpakora receptjét itt olvashatjátok.