
Rakott céklasaláta kecskesajttal
Hozzávalók
- cékla
- kecskesajt
- rukkola
- 1 evőkanál balzsamecet
- 1 teáskanál méz
- 2 evőkanál olívaolaj, meg még egy kevés a sütéshez
- Fél citrom leve
- só, frissen tört bors
- szezámmag
Elkészítés
Az történt, hogy eredetileg kolbászos, hagymás rántottát terveztem készíteni kései reggeli gyanánt azon a hűvös, esős vasárnap délelőttön, de aztán jól meggondoltam magam. Ugyanis van, aki tud úgy rám nézni, hogy vonakodás nélkül megváljak szilaj, férfias fogások készítésére sarkalló szándékomtól. Legalábbis néha hagyom magam.
Szóval valami könnyebbet…
Így körülnéztem, mi van még itthon, és a néhány kisebb fej cékla, valamint a hűtőben talált kecskesajt láttán meg is született bennem az elhatározás. (Így a hozzávalók mennyisége azonos a nálam talált mennyiségekkel)
1. A sütőt előmelegítettem 200 fokra. A megmosott és meghámozott céklákat kb félcentis szeletekre vágtam, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe terítettem. meglocsoltam olívaolajjal, sóztam, borsoztam, és kb 25 percig sütöttem. Félidőben megforgattam a szeleteket.
2. Amíg a cékla hűlt, az olívaolajat, a mézet, a balzsamecetet sóval, borssal és apróra vágott kakukkfűvel egy kicsi befőttesüvegbe tettem, rácsavartam a tetejét és alaposan összeráztam.
3. A tányér közepére helyeztem egy szelet céklát, azt megkentem a vékonyra szeletelt kecskesajttal, rá néhány levél rukkola, erre újabb céklaréteg került, kecskesajt, rukkola, majd ismét cékla.
4. Majd óvatosan, hogy azért ne áztassam el, meglocsoltam az összekevert öntettel, majd finoman, magasról meghintettem némi szezámmaggal. (A többit összesöpörtem a konyhapultról ügyesen.)
Én azért utána letörtem egy darabka kolbászt is.
