Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

Ragacsos karamelles sütemény

2016. szeptember 11.

Hozzávalók

6 személyre
  • Liszt szóráshoz
  • 7 evőkanál sózatlan puha vaj, plusz a kenéshez
  • 225 g datolya, felvágva
  • 1 csésze plusz 2 evőkanál fekete tea
  • 170 g világos barna cukor
  • 3 tojás
  • 1 teáskanál fűszerkeverék
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 225 g sütőporral elkevert liszt
  • ¾ teáskanál szóda-bikarbóna
  • vanília fagylalt a tálaláshoz
  • Karamell szószhoz
  • ½ csésze vaj
  • 225 g világos barna cukor, vagy sötét barna és kristálycukor felesben keverve
  • 1 csésze habtejszín
  • ¼ csésze brandy
  • ¼ csésze édes cherry

Elkészítés

Melegítsük elő a sütőt 175 Celsius fokra.

Vajazzuk és lisztezzük egy 20 cm-es kapcsos tortaforma oldalát, az alját pedig béleljük ki sütőpapírral.

Tegyük az összevágott datolyát és a teát egy lábosba, és forraljuk fel. Főzzük egy pár percig, amíg a datolya megpuhul, majd vegyük le a tűzhelyről és tegyük félre.

Egy nagy tálban keverjük habosra a vajat. Adjuk hozzá a cukrot, és keverjük addig, halvány és vattaszerű lesz. Egyenként keverjük hozzá a tojásokat, majd adjuk hozzá a fűszerkeveréket és a vanília kivonatot. Forgassuk hozzá a datolyás keverékhez. Szitáljuk hozzá a lisztet és a szódabikarbónát, és finoman, de alaposan keverjük össze.

Öntsük a tésztát az előkészített sütőformába, és süssük kb. 45 percig, tűpróbával ellenőrizzük.

A kész süteményt 5 percig hagyjuk állni a formában, mielőtt áttennénk egy tálra. Miközben sül, elkészítjük a karamell szószt.

Magas fokozaton, egy lábosban kezdjük el melegíteni a vajat, a cukrot és a tejszínt, és folyamatos keverés mellett forraljuk fel. Főzzük további 4 percig, amíg a szósz besűrűsödik. Vegyük le a tűzhelyről, hagyjuk hűlni 1 percig, majd keverjük hozzá a brandyt és a sherryt.

Tálaláskor vágjuk szeletekre a süteményt, tegyünk rá vanília fagylaltot vagy tejszínhabot, és locsoljuk meg a meleg karamell szósszal.

 

http://www.cookingchanneltv.com/

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!