
Ragacsos karamelles sütemény
Hozzávalók
6 személyre- Liszt szóráshoz
- 7 evőkanál sózatlan puha vaj, plusz a kenéshez
- 225 g datolya, felvágva
- 1 csésze plusz 2 evőkanál fekete tea
- 170 g világos barna cukor
- 3 tojás
- 1 teáskanál fűszerkeverék
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 225 g sütőporral elkevert liszt
- ¾ teáskanál szóda-bikarbóna
- vanília fagylalt a tálaláshoz
- Karamell szószhoz
- ½ csésze vaj
- 225 g világos barna cukor, vagy sötét barna és kristálycukor felesben keverve
- 1 csésze habtejszín
- ¼ csésze brandy
- ¼ csésze édes cherry
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 175 Celsius fokra.
Vajazzuk és lisztezzük egy 20 cm-es kapcsos tortaforma oldalát, az alját pedig béleljük ki sütőpapírral.
Tegyük az összevágott datolyát és a teát egy lábosba, és forraljuk fel. Főzzük egy pár percig, amíg a datolya megpuhul, majd vegyük le a tűzhelyről és tegyük félre.
Egy nagy tálban keverjük habosra a vajat. Adjuk hozzá a cukrot, és keverjük addig, halvány és vattaszerű lesz. Egyenként keverjük hozzá a tojásokat, majd adjuk hozzá a fűszerkeveréket és a vanília kivonatot. Forgassuk hozzá a datolyás keverékhez. Szitáljuk hozzá a lisztet és a szódabikarbónát, és finoman, de alaposan keverjük össze.
Öntsük a tésztát az előkészített sütőformába, és süssük kb. 45 percig, tűpróbával ellenőrizzük.
A kész süteményt 5 percig hagyjuk állni a formában, mielőtt áttennénk egy tálra. Miközben sül, elkészítjük a karamell szószt.
Magas fokozaton, egy lábosban kezdjük el melegíteni a vajat, a cukrot és a tejszínt, és folyamatos keverés mellett forraljuk fel. Főzzük további 4 percig, amíg a szósz besűrűsödik. Vegyük le a tűzhelyről, hagyjuk hűlni 1 percig, majd keverjük hozzá a brandyt és a sherryt.
Tálaláskor vágjuk szeletekre a süteményt, tegyünk rá vanília fagylaltot vagy tejszínhabot, és locsoljuk meg a meleg karamell szósszal.
http://www.cookingchanneltv.com/