Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Klasszikus rácponty

Adásban volt: 2015. június 30.
A recepthez tartozó videó
Szaftos, zöldséges és tejfölös. Igazi kiadós, magyaros halétel.
2016. május 19.

Hozzávalók

  • 1 db ponty
  • 30 dkg újkrumpli
  • 7 dkg vaj
  • 10 dkg húsos szalonna
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 db paradicsom
  • 2 db tv paprika
  • 1 db kápia paprika
  • 1 db hegyes erős paprika
  • 1 ek pirospaprika
  • 3 dk tejföl

  • bors
  • 1 csokor petrezselyem
  • olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma

Elkészítés

Az újkrumplit alaposan megmossuk és vastagabb karikákra vágjuk. A vajat egy lábosban megolvasztjuk és beleszórjuk a felkarikázott krumplit, majd megsózzuk. Lefedve, puhára pároljuk.

A pontyot kifilézzük: uszonyait, fejét levágjuk majd a gerinc mentén ejtünk egy bevágást és a bordákat követve levágjuk a húst a szálkákról. A húst sűrűn beirdaljuk, vigyázva, hogy a bőrt ne vágjuk át, ez fogja összetartani a szeletet. Vágjuk fel a nagyobb filénket kisebb szeletekre és sózzuk be.

A szalonnát felcsíkozzuk és forró olívaolajban kisütjük. Jöhet rá a felkarikázott vöröshagyma. Mikor már a hagyma kissé lepirult, hozzáadjuk a felcsíkozott paprikákat, a felaprított fokhagymát és a paradicsomot is. Végül a vajon párolt újkrumpli következik.
Az egészet átöntjük egy hőálló tálba, meglocsoljuk sós tejföllel és a sütőben, grill fokozaton, megsütjük.

A ponty szeleteket leszárítjuk és kevés, forró olívaolajon kisütjük. Először a bőrös felével lefelé, lenyomkodva sütjük, majd kevés olvasztott vajjal meglocsolva befejezzük.

Aprított petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Pataky Péter

Pataky Péter receptje

Szerkesztőink kedvencei

Szezámmagos tőkehalfilé

Szezámmagos tőkehalfilé

A tőkehalfilé roppanós szezámmag bundában elkészítve, még azt is meggyőzi, aki azt hiszi nem szereti a halat.

Tintahal saláta

Frissítő nyári saláta, a változatosság kedvéért tintahallal.
A jó balatoni halászlé

A jó balatoni halászlé

A balatoni halászléről méltatlanul kevesebb szó esik, mint a tiszai vagy bajai társairól, pedig egy jót minimum megkóstolni, de egyszer megfőzni is kötelező. Az egyik fontos arány, hogy a bele kerülő halak harmada ragadozó legyen.

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!