Klasszikus rácponty

Hozzávalók
- 1 db ponty
- 30 dkg újkrumpli
- 7 dkg vaj
- 10 dkg húsos szalonna
- 2 fej vöröshagyma
- 2 db paradicsom
- 2 db tv paprika
- 1 db kápia paprika
- 1 db hegyes erős paprika
- 1 ek pirospaprika
- 3 dk tejföl
- só
- bors
- 1 csokor petrezselyem
- olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
Elkészítés
Az újkrumplit alaposan megmossuk és vastagabb karikákra vágjuk. A vajat egy lábosban megolvasztjuk és beleszórjuk a felkarikázott krumplit, majd megsózzuk. Lefedve, puhára pároljuk.
A pontyot kifilézzük: uszonyait, fejét levágjuk majd a gerinc mentén ejtünk egy bevágást és a bordákat követve levágjuk a húst a szálkákról. A húst sűrűn beirdaljuk, vigyázva, hogy a bőrt ne vágjuk át, ez fogja összetartani a szeletet. Vágjuk fel a nagyobb filénket kisebb szeletekre és sózzuk be.
A szalonnát felcsíkozzuk és forró olívaolajban kisütjük. Jöhet rá a felkarikázott vöröshagyma. Mikor már a hagyma kissé lepirult, hozzáadjuk a felcsíkozott paprikákat, a felaprított fokhagymát és a paradicsomot is. Végül a vajon párolt újkrumpli következik.
Az egészet átöntjük egy hőálló tálba, meglocsoljuk sós tejföllel és a sütőben, grill fokozaton, megsütjük.
A ponty szeleteket leszárítjuk és kevés, forró olívaolajon kisütjük. Először a bőrös felével lefelé, lenyomkodva sütjük, majd kevés olvasztott vajjal meglocsolva befejezzük.
Aprított petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
