
Quinoa tabbouleh (gluténmentes)
Ez az üdítő petrezselyemsaláta hagyományosan bulgurból, azaz búzatöretből készül, de abból olyan kevés kell belőle, hogy tulajdonképpen bármilyen semlegesebb, lágyabb ízű gabonával helyettesíthető. Én most quinoával készítem, de pergősre főzött kölessel is nagyon finom.
2016. május 20.
Hozzávalók
4 adag- 5 dkg quinoa
- só és frissen őrölt bors
- ½ teáskanál őrölt római kömény
- 2 evőkanál citromlé
- 1 dl olívaolaj
- 1 kígyóuborka, hámozva, kimagozva és kockákra vágva
- 2 nagy szem paradicsom, hámozva, kimagozva és kockákra vágva
- 3 nagy csokor petrezselyemzöld, felaprítva
- 1 nagy csokor friss mentalevél, felaprítva
- 6 szál újhagyma, vékonyan felszeletelve
- a tálaláshoz friss római saláta levelek
Elkészítés
A quinoát hideg vízben többször átöblítjük, majd egy nagy csipet sóval, az őrölt római köménnyel és 3 dl vízzel felforraljuk. Amikor felforrt, lefedjük, és 10 perc alatt pergősre főzzük. Utána 5 percig még lefedve állni hagyjuk, majd villával átlazítjuk, sózzuk, és borsozzuk.
Elkészítjük az öntetet: egy kis tálkában a citromléhez csorgatjuk az olajat, sózzuk, borsozzuk.
Az öntet felét egy nagy tálban a főtt quionához keverjük. Hozzáadjuk a felkockázott uborkát és a paradicsomot, majd a zöldfűszereket és a hagymát. Meglocsoljuk a maradék öntettel, és tálaljuk.
Hagyományosan salátalevelekbe tekerve fogyasztják.
Megosztom barátaimmal