
Pulykamáj pástétom, „debreceni mézeskaláccsal”
Hozzávalók
- Pástétom::
- 60 dkg pulykamáj kierezve, lehártyázva,
- lehetőleg tanyasi, jól tartott pulykából
- 60 dkg házi vaj
- 6 tojás
- 4 dl késői szüretelésű félédes, vagy édes
- Tokaji
- 3 dl édes vörösbor
- 0,5 dl Tokaji borpárlat, vagy konyak
- 5 salotta hagyma
- 3 ág kakukkfű
- 2 gerezd fokhagyma
- 20 g só
- Mézeskalács:
- 35 dkg BL 55 liszt
- 1 kk. sütőpor
- 1 kk. szódabikarbóna
- 4 g só
- 2,3 dl víz
- 10 dkg cukor
- 25 dkg méz
- őrölt fahéj
- szegfűszeg
- csipet fekete bors
- egy ág kakukkfű levelei
Elkészítés
Pástétom
A májat és a tojást vegyük ki a hűtőből, hogy szobahőmérsékletre melegedjen. A vajat kissé olvasszuk meg, hogy puha legyen, de ne olvadjon el teljesen. A borokat, és a borpárlatot, az apróra vágott salottát, zúzott fokhagymát, kakukkfüvet, tegyük fel forrni, és lassú tűzön főzzük sziruposra (redukáljuk). A langyos májat, tojást, borredukciót tegyük turmixgépbe, és turmixoljuk egyneművé. Anélkül, hogy kikapcsolnánk a gépet, szép lassan adjuk hozzá a vajat is, sózzuk, borsozzuk. Egy sűrű szövésű szűrőn passzírozzuk át. Ha kész, adagoljuk kis méretű csatos üvegekbe. Öntsünk forró vizet egy tepsibe, hogy az edénykéinket félig ellepje. Fedjük be folpack-al, és 100 fokos sütőben kb. 20-30 perc alatt készítsük el a pástétomot. Akkor vegyük ki, amikor a közepe még kissé remeg.
Mézeskalács
A száraz hozzávalókat szitáljuk egy tálba, a vizet pedig forraljuk fel a cukorral. Húzzuk félre a tűzről, keverjük bele a mézet és a kakukkfű leveleit. Ehhez a keverékhez adagoljuk lassan a lisztet és keverjük homogén tésztává. Öntsük kivajazott formába, és 180 fokon, egy órán át süssük.
A pástétomot a megpirított kaláccsal, és a marinált hagymával tálaljuk.
