Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Pulykamáj pástétom, „debreceni mézeskaláccsal”

Kacsa-, vagy csirkemájjal is elkészíthetjük, ez alkalmi fogást. a lényeg, hogy jó minőségű alapanyagokat használjunk. Kaláccsal az igazi!
2016. január 15.

Hozzávalók

  • Pástétom::
  • 60 dkg pulykamáj kierezve, lehártyázva,
  • lehetőleg tanyasi, jól tartott pulykából
  • 60 dkg házi vaj
  • 6 tojás
  • 4 dl késői szüretelésű félédes, vagy édes
  • Tokaji
  • 3 dl édes vörösbor
  • 0,5 dl Tokaji borpárlat, vagy konyak
  • 5 salotta hagyma
  • 3 ág kakukkfű
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 20 g só
  • Mézeskalács:
  • 35 dkg BL 55 liszt
  • 1 kk. sütőpor
  • 1 kk. szódabikarbóna
  • 4 g só
  • 2,3 dl víz
  • 10 dkg cukor
  • 25 dkg méz
  • őrölt fahéj
  • szegfűszeg
  • csipet fekete bors
  • egy ág kakukkfű levelei

Elkészítés

Pástétom

A májat és a tojást vegyük ki a hűtőből, hogy szobahőmérsékletre melegedjen. A vajat kissé olvasszuk meg, hogy puha legyen, de ne olvadjon el teljesen. A borokat, és a borpárlatot, az apróra vágott salottát, zúzott fokhagymát, kakukkfüvet, tegyük fel forrni, és lassú tűzön főzzük sziruposra (redukáljuk). A langyos májat, tojást, borredukciót tegyük turmixgépbe, és turmixoljuk egyneművé. Anélkül, hogy kikapcsolnánk a gépet, szép lassan adjuk hozzá a vajat is, sózzuk, borsozzuk. Egy sűrű szövésű szűrőn passzírozzuk át. Ha kész, adagoljuk kis méretű csatos üvegekbe. Öntsünk forró vizet egy tepsibe, hogy az edénykéinket félig ellepje. Fedjük be folpack-al, és 100 fokos sütőben kb. 20-30 perc alatt készítsük el a pástétomot. Akkor vegyük ki, amikor a közepe még kissé remeg.

Mézeskalács

A száraz hozzávalókat szitáljuk egy tálba, a vizet pedig forraljuk fel a cukorral. Húzzuk félre a tűzről, keverjük bele a mézet és a kakukkfű leveleit. Ehhez a keverékhez adagoljuk lassan a lisztet és keverjük homogén tésztává. Öntsük kivajazott formába, és 180 fokon, egy órán át süssük.

A pástétomot a megpirított kaláccsal, és a marinált hagymával tálaljuk.

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Pataky Péter

Pataky Péter receptje

Szerkesztőink kedvencei

Amúrfilé serpenyős, magyaros körettel

Amúrfilé serpenyős, magyaros körettel

Pataky Péter egy nyarat idéző halas-serpenyős fogást készített. Egészséges, színes fogás, amit könnyedén elkészíthetünk. A legjobb, hogy a fő alkotóelemek variálhatók és behelyettesíthetők azzal, ami otthon van.
Tortillás tekercs, ötfűszeres csirkemájpástétommal

Tortillás tekercs, ötfűszeres csirkemájpástétommal

Különleges csirkepástétom, mely lassú tűznél sül, szeletelni lehet, és torillába kerül.
Pástétom falatkák

Pástétom falatkák

Harmath Csaba ínyenc falatkái, maradékból!

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.