
A tuti pulykaburger titkai
Mostanában az egészségesebb korszakomat élem, és a gyerekeimet is ebbe az irányba próbálom noszogatni. Szerencsére a kisebb még pont elég kicsi ahhoz, hogy megegyen mindent, a nagyobbik pedig imádja a rozskenyeret és az ízesebb dolgokat, úgyhogy tőle akár tofu is lehet, csak legyen erőteljesen fűszeres.
Na épp ezért húztam elő a tarsolyomból a pulykaburgert. Egyrészt ez nagyjából egy fasírt, amit a kicsi is vidáman elmajszol a még nem egészen tíz darab fogával, hozzá a rozsos zsömle, paradicsom, és a még mindig tartó kovászos uborka. Másrészt gyorsan összedobom, és ezerféleképpen tudom fűszerezni úgy, hogy mindenkinek jó legyen. A legsimább amit készíteni szoktam, az egy sós, borsos, újhagymás verzió. Sok só kell bele, de én ezt szójaszósszal is ki szoktam váltani, mert nem csak sós ízt ad a pulykához, hanem húsosabb ízű is lesz, ha érted, mire gondolok. Mondjuk úgy, hogy ez az én tuti pulykaburger titkom. Az egyik.
A másik pedig nem igazán az egészségről szól, bár semmi durvaságra nem kell gondolni. Egy kis lapocska vajat teszek a húspogácsába, mert a pulyka nagyon alacsony zsírtartalmú hús. Ez egy burgernél hátrány, attól azt várjuk, hogy jó szaftos legyen. Ezt oldja meg a vaj, ráadásul nagyon finoman. És ha már itt tartunk, újabban rákaptam, hogy egy evőkanál tejet is teszek a húsos keverékbe, csodákat tesz. Lehet, hogy kissé lágyabb lesz a massza, de vizes kézzel könnyű formálni, a tojás pedig összetartja sütés közben, ne ijedj meg.
És – ha nem is titok – egy tipp: ne süsd túl! Nem kellenek vastag pogácsák, kb 1-1 ½ ujjnyi elég, ezt pedig minden oldalán négy perc alatt készre lehet sütni. Ha továbbsütöd, kiszárad, akkor aztán kár bele a vaj.
Ízletes, egészséges(ebb), és szerintem nagyon csinos darab: az én pulykaburgerem.
Hozzávalók
- ½ kg darált pulykahús
- kb. ½ tk só
- bors
- 2 szál újhagyma
- 1 tk szójaszósz
- 1 tojás
- 1 ek tej
- kb. 3 dkg vaj
- olívaolaj a sütéshez
- zsemle, egyéb belevalók (paradicsom, saláta, stb.)
Elkészítés
1. Az újhagymát vágd nagyon vékony karikákra, majd a vaj kivételével az összes hozzávalót alaposan keverd össze.
2. A vajat vágd 4 kis kockára, majd gyúrj 4 nagyobb pogácsát a masszából (sülés közben összemegy, de ha kisebb zsömléd van, aszerint méretezd a húst is), és ezekbe tegyél egy-egy vajlapot úgy, hogy köré formázod a húst.
3. Közepes lángon hevíts olajat egy serpenyőben, majd a pogácsák mindkét oldalát 4-4 perc alatt süsd készre.
4. Kínáld hamburger buciban paradicsommal, salátával, én grillezett hagymát is teszek rá. Ketchupot, mustárt, majonézt is adhatsz mellé, ahogy egy rendes hamburgerrel is tennéd.
