Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

A tuti pulykaburger titkai

Mert több is van! De Horvát Sára nem mindig tud titkot tartani...
2016. november 23.

Mostanában az egészségesebb korszakomat élem, és a gyerekeimet is ebbe az irányba próbálom noszogatni. Szerencsére a kisebb még pont elég kicsi ahhoz, hogy megegyen mindent, a nagyobbik pedig imádja a rozskenyeret és az ízesebb dolgokat, úgyhogy tőle akár tofu is lehet, csak legyen erőteljesen fűszeres.

Na épp ezért húztam elő a tarsolyomból a pulykaburgert. Egyrészt ez nagyjából egy fasírt, amit a kicsi is vidáman elmajszol a még nem egészen tíz darab fogával, hozzá a rozsos zsömle, paradicsom, és a még mindig tartó kovászos uborka. Másrészt gyorsan összedobom, és ezerféleképpen tudom fűszerezni úgy, hogy mindenkinek jó legyen. A legsimább amit készíteni szoktam, az egy sós, borsos, újhagymás verzió. Sok só kell bele, de én ezt szójaszósszal is ki szoktam váltani, mert nem csak sós ízt ad a pulykához, hanem húsosabb ízű is lesz, ha érted, mire gondolok. Mondjuk úgy, hogy ez az én tuti pulykaburger titkom. Az egyik.

A másik pedig nem igazán az egészségről szól, bár semmi durvaságra nem kell gondolni. Egy kis lapocska vajat teszek a húspogácsába, mert a pulyka nagyon alacsony zsírtartalmú hús. Ez egy burgernél hátrány, attól azt várjuk, hogy jó szaftos legyen. Ezt oldja meg a vaj, ráadásul nagyon finoman. És ha már itt tartunk, újabban rákaptam, hogy egy evőkanál tejet is teszek a húsos keverékbe, csodákat tesz. Lehet, hogy kissé lágyabb lesz a massza, de vizes kézzel könnyű formálni, a tojás pedig összetartja sütés közben, ne ijedj meg.

fullsizerender2

És – ha nem is titok – egy tipp: ne süsd túl! Nem kellenek vastag pogácsák, kb 1-1 ½ ujjnyi elég, ezt pedig minden oldalán négy perc alatt készre lehet sütni. Ha továbbsütöd, kiszárad, akkor aztán kár bele a vaj.

Ízletes, egészséges(ebb), és szerintem nagyon csinos darab: az én pulykaburgerem.

Hozzávalók

  • ½ kg darált pulykahús
  • kb. ½ tk só
  • bors
  • 2 szál újhagyma
  • 1 tk szójaszósz
  • 1 tojás
  • 1 ek tej
  • kb. 3 dkg vaj
  • olívaolaj a sütéshez
  • zsemle, egyéb belevalók (paradicsom, saláta, stb.)

Elkészítés

1. Az újhagymát vágd nagyon vékony karikákra, majd a vaj kivételével az összes hozzávalót alaposan keverd össze.

2. A vajat vágd 4 kis kockára, majd gyúrj 4 nagyobb pogácsát a masszából (sülés közben összemegy, de ha kisebb zsömléd van, aszerint méretezd a húst is), és ezekbe tegyél egy-egy vajlapot úgy, hogy köré formázod a húst.

fullsizerender3

3. Közepes lángon hevíts olajat egy serpenyőben, majd a pogácsák mindkét oldalát 4-4 perc alatt süsd készre.

4. Kínáld hamburger buciban paradicsommal, salátával, én grillezett hagymát is teszek rá. Ketchupot, mustárt, majonézt is adhatsz mellé, ahogy egy rendes hamburgerrel is tennéd.

 

gallicoop kicsi

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Horvát Sára

Horvát Sára receptje

Szerkesztőink kedvencei

Parmezánnal sült burgonya

Parmezánnal sült burgonya

A sütőben készülő ételek azért is csodálatosak, mert amíg a sütő dolgozik, bármi mást csinálhatunk. Ez a parmezánnal sült burgonya lehet köret, de salátával akár egy könnyű vacsora vagy ebéd is lehet.
Kukoricadarás, sós muffin gyorsan, egyszerűen

Kukoricadarás, sós muffin gyorsan, egyszerűen

Villámgyorsan elkészíthető, szuper egyszerű sós muffin. Melegen az igazi!
Tortillás tekercs, ötfűszeres csirkemájpástétommal

Tortillás tekercs, ötfűszeres csirkemájpástétommal

Különleges csirkepástétom, mely lassú tűznél sül, szeletelni lehet, és torillába kerül.

Napi ajánlatunk

Top videók

Epres-zabos pohárdesszert

Húsvét után pont egy ilyen könnyed desszertre van szükségünk!

Baconbe tekert fasírtok tepsis burgonyával

Hiába borongós az idő, a parázskrumpli már a nyarat idézi.

Emeletes tortilla

Vagy hívhatjuk akár pitének is… Laktató és gyors ebéd rohanós napokra.