
Puffancs
Hozzávalók
- 45 dkg liszt
- 1 csomag szárított élesztő (7 gr)
- 1 tojás
- 5 dkg olvasztott vaj
- 1 dl tej
- 2 evőkanál joghurt
- 1,5 kávéskanál só
- 3 evőkanál kristálycukor
Elkészítés
A vajat, a tejet, joghurtot és a tojást a kenyérsütő gép tartályába öntjük, majd hozzáadjuk a lisztet, cukrot, sót, élesztőt. A dagasztó programmal másfél óra alatt elkészítjük a tésztát, majd kivéve a gépből szelíden átdolgozzuk.
A tésztát tíz cipócskára osztjuk, elgömbölygetjük őket a tenyerünk között, végül beleültetjük őket a sütőpapírral bélelt tepsibe. Ekkor már melegszik a sütőt, így ha a tűzhely tetejére, a sütőből felszálló meleg levegő útjába tesszük a tepsit, ott szépen megkelnek a cipók a konyharuha alatt. kb. 20 perc múlva cseppnyi vízzel vagy tejjel elkevert tojássárgájával bőven lekenjük a tetejüket, majd 180 fokos sütőben készre sütjük. Természetesen nem elengedhetetlen a kenyérsütő gép, robotgéppel vagy kézzel is összeállítható a tészta.