
Póréhagymás-kolbászos rozslepény
Imádom a a kelt lepényeket! Összeállítom a tésztát, szépen megkel magától, aztán mehet is a sütőbe. Készítek mellé egy forró teát, és már falatozhatjuk a frissen sült finomságot. Ennek a lepénynek az alapja tulajdonképpen pizzatészta, de ezúttal rozslisztet használtam, valamint a tésztát is vastagabbra nyújtottam. Rusztikus formájú lepényeket alakítottam ki belőle, amit a pizzához hasonlóan megpakoltam a feltéttel.
Hozzávalók
6 darabhoz- A tésztához:
- 50 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
- 1 tasak instant élesztő
- 1 teáskanál só
- 4 evőkanál olívaolaj
- kb. 3 dl langyos víz
- A feltéthez:
- 30 dkg tejföl
- 2-3 evőkanál mustár
- só
- 2 póréhagyma
- kevés olaj
- 30 dkg kolbász
- 8 dkg parmezán sajt
- snidling a díszítéshez
Elkészítés
A lisztben elkeverjük az élesztőt, a sót és az olajat. Apránként hozzácsorgatjuk a vizet, megdagasztjuk, majd melegen helyen, letakarva a kétszeresére kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, 6 cipóra osztjuk, mindből laposabb kerek vagy ovális formájú lepényt alakítunk ki.
A tejfölt kikeverjük a mustárral és kevés sóval, majd a széleket üresen hagyva megkenjük a lepényeket.
A póréhagymát megtisztítjuk, fehér részét felkarikázzuk, majd serpenyőben, kevés felhevített olajon addig sütjük, amíg szétesik karikáira. A kolbászt felkarikázzuk. A feltétekkel megpakoljuk a lepényeket, tetejükre parmezánforgácsot szórunk.
190 °C-ra előmelegített sütőben kb. 20-22 perc alatt készre sütjük. Melegen, aprított snidlinggel meghintve tálaljuk.