Póréhagymás burgonyaleves parmezános krutonnal és Sajtos karfiolleves mandulás juhtúróval
2016. október 17.Hozzávalók
- Póréhagymaleves:
- 2 szal póréhagyma (legalább 50 dkg)
- 50 dkg burgonya
- 2 gerezd fokhagyama
- friss kakukkfű
- 1 liter csirkealaplé
- 3 szelet toast kenyér
- 10 dkg kolozsvári szalonna
- 5 dkg parmezán
- 10 dkg vaj
- só, bors
- petrezselyem
- Karfiolleves:
- 1 fej karfiol
- 2 dl tejszín
- 1 gerezd fokhagyma
- 10 dkg juhtúró
- 10 dkg szeletelt mandula
- 10 dkg edami sajt
- 10 dkg vaj
- ½ fej hagyma
- só
Elkészítés
Póréhagymaleves:
1. Tisztítsuk meg a burgonyát, és kockázzuk fel, a póréhagymát hosszában vágjuk fel, és nézzük meg, nem bújik-e meg benne kosz. Utána vágjuk félfőre.
2. Kevés vajon pároljuk meg, de ne pirítsuk.
3. A kakukkfüvet kössük csokorba, pl. műanyag fóliából sodort „kötéllel”, és dobjuk a hagyma mellé. Ha megpárolódott, öntsük fel alaplével.
4. Készítsük el a levesbetétet. Ehhez a kenyérszeleteket és a szalonnát vágjuk kockákra, és egy kevés olajon kezdjük el pirítani.
5. Ha már kellőképpen ropogós a kenyérkocka, aprítsunk fel egy kevés petrezselymet, és szórjuk rá.
6. Amikor a pórhagyma megpuhult, vegyük ki a kakukkfű ágakat, és turmixoljuk le. Mivel a póréhagyma elég rostos, érdemes a krémesség miatt átszűrni.
7. Tálalás előtt a kenyérkockákra reszeljünk parmezánt, és ezzel szórjuk meg a leves tetejét.
Karfiolleves:
1. A vajat tegyük a lábasba, és pároljuk meg a hagymát és a rózsáira szedett karfiolt. Ha szeretjük, adhatunk hozzá megroppantott fokhagymagerezdet is. Majd öntsük fel alaplével, és csak ekkor sózzuk.
2. Készítsük el a juhtúrós levesbetétet, ehhez a juhtúrót vagy vizes kézzel vagy két kanál segítségével formázzuk golyó- vagy galuskaformára, és forgassuk meg a mandulaszeletekben. A mandulaszeleteket meg is piríthatjuk, de ebben az esetben célszerű előre elkészíteni, hogy mire a juhtúrót beleforgatjuk, már ne legyen meleg, különben elfolyik a levesbetét.
3. Ha a karfiol már megfőtt, akkor botmixerrel turmixoljuk össze, és ha kell, kevés tejszínt adjunk hozzá. (Ha elég vajat adtunk hozzá az elején, akkor nem lesz tejszínre szükség.)
4. Tálaláskor a leves tetejére reszeljünk edami sajtot, és erre tegyük a juhtúrós-mandulás galuskát.
