
Pontytatár citrommártással
Hozzávalók
- 4 pontypatkó
- 2 kk só
- friss bors
- 4 ek olívaolaj
- 1 kocka vaj
- 2 citrom héja
- egy citrom leve
- 1 kk őrölt kurkuma
- 2 tojássárgája
- 1 lila hagyma
- fekete szezámmag
- díszítésnek saláta
Elkészítés
A lebőrözött, kiszálkázott pontyot egy éles késsel nagyon apróra darabolom, vigyázva, hogy ne trancsírozzak. Az aprított halat ízesítem a só felével, kevés frissen őrölt borssal és az olívaolajjal, majd elkeverem. Egy tálalógyűrű segítségével kitálalom a tatárt.
A vajat közben épp csak felolvasztom egy serpenyőben, de nem hagyom túlzottan felforrósodni. A só másik felét, a reszelt citromhéjat és a kurkumát elkeverem benne. A tojássárgáját gyors mozdulatokkal egy habverő segítségével beledolgozom, majd a citromlét fokozatosan adagolva hozzákeverem. Az így kapott citrommártással a tatárokat körbelocsolom. Lila hagymával, fekete szezámmal és zölddel díszítem, igény szerint salátával, pirítóssal kínálom.
Rendkívül üde, hűsítő, könnyed fogás nyári napokra. Csak arra kell ügyelni, hogy a hal friss legyen, és azonnal elfogyasztásra kerüljön!
