
Piros, fehér, zöld
Hozzávalók
- 5 db kápia paprika
- ½ fej vöröshagyma
- fokhagyma
- ½ evőkanál kókuszolaj
- só
- bors
- 20 dkg fehérbab
- 20 dkg zöldborsó
- petrezselyem
Elkészítés
A négy évente megrendezésre kerülő Olimpiában nem csak az a jó, hogy egy nívós sportesemény, hanem az is, hogy ilyenkor összegyűlik a család apraja-nagyja, hogy együtt izgulja végig a különböző versenyszámokat. Ilyenkor mindig jól jön valamilyen könnyű és finom harapnivaló, amit gyorsan össze lehet dobni – akár magyar nemzeti színekben is! Ezek a krémek pirítósra kenve akár egy reggelit is kitesznek, de fogyaszthatjuk őket felszeletelt zöldség rudakkal is.
Paprika krém:
A kápia paprikát alaposan megmossuk, majd egy határozott mozdulattal eltávolítjuk a csumáját. Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük és 200 fokon kb. 30 percen keresztül sütjük, amíg a héja sötétedni kezd és elválik a húsától. Ezalatt felaprítjuk a vöröshagymát és a fokhagymát, majd kókuszolajon üvegesre pirítjuk. A megsült és kihűlt paprikáról eltávolítjuk a héját, majd aprítógépben krémesre aprítjuk a pirított hagymával, sóval és borssal.
Fehérbab krém:
Ha szárazbabot használunk, előző éjszaka beáztatjuk bő vízbe, majd másnap puhulásig főzzük. A lecsepegtetett babot sóval, borssal és fokhagymanyomón áttört fokhagymával aprítógépben krémesre keverjük. Díszítésként meghagyhatunk néhány egész babszemet.
Zöldborsó krém:
A fagyasztott zöldborsót forró vízben néhány perc alatt puhára pároljuk. A leszűrt borsót egy kevés főzővízzel, sóval, borssal, és finomra vágott petrezselyemmel fűszerezve aprítógépben krémesre pépesítjük. Néhány borsószemet meghagyhatunk díszítésnek.
A krémeket teljes kiőrlésű pirítós szeletekre kenve, petrezselyem levéllel, paprika szeletekkel, bab- és borsószemekkel díszítve tálaljuk.
