
Picit dísz, picit édesség - az egyik leghelyesebb apró meglepetés karácsonyra: Kekszhógömb
Hozzávalók
- 15 dkg liszt + a nyújtáshoz
- 10 dkg vaj
- 5 dkg cukor
- 1 zacskó vaníliás cukor
- kevés hideg víz
- 1 tojásfehérje
- 20-25 dkg porcukor
Elkészítés
A lisztben elmorzsoljuk a vajat. Hozzáadjuk a kétféle cukrot és annyi hideg vizet, hogy összeálljon a tészta. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, és folpakba csomagolva fél órára hűtőbe tesszük.
A pihentetett tésztát lisztezett felületen 1,5-2 mm vékonyra nyújtjuk, és tetszőleges formákkal kiszaggatjuk. A kekszeket sütőpapírral leterített sütőlemezre helyezzük, és 180 fokra előmelegített sütőben 12 percet sütjük. (Ebből a mennyiségből 1 nagy sütőlemeznyi közepes méretű keksz lesz.) Hagyjuk kihűlni.
A tojásfehérjét lágy habbá verjük, majd fokozatosan – habverő használata mellett – hozzáadagoljuk a cukrot egészen addig, amíg „ragasztó” sűrűségű masszát kapunk.
Egy kapcsos vagy csavaros befőttes üveg tetejébe (fedelébe) kanalazunk a cukormázból, és belenyomunk egy tetszőlegesen megdíszített kekszet. Az üveg aljába szintén tehetünk a mázból, ezután megvárjuk, hogy megszilárduljon, majd összecsukjuk az üveget. (Mérettől függően kb. 4-6 hógömböt készíthetünk ebből a mennyiségből.)