Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Phó leves

Adásban volt: 2013. április 17.
Végre elkészíthetjük az eredeti, vietnámi Pho levest otthon! Ha ebédre szeretnénk tálalni, bizony korán kell kelni!
2015. október 18.

Hozzávalók

  • 1 hagyma
  • 10 dkg gyömbér
  • 1 kg marhacsont, 1/2 kg marhaszegy (kivéve, ha alaplével dolgozunk)
  • 5 csillagánizs
  • 5 szegfűszeg
  • 1 szál fahéj
  • pár szem egész feketebors
  • 5 evőkanál halszósz

  • 250 g keskeny rizsmetélt
  • 150 g marhahátszín, vagy -filé
  • kevés cukor
  • A tálaláshoz:
  • 2 újhagyma
  • 100 g szója, vagy egyéb csíra
  • 1 csokor koriander zöldje (a legfontosabb!!!)
  • 1 csokor ázsiai bazsalikom (esetleg elmaradhat)
  • 1/2 csokor menta (esetleg elmaradhat)
  • 2-3 chilipaprika
  • 1-2 zöldcitrom vagy citrom
  • chiliszósz

Elkészítés

Az az igazi, ha a szegyből és a csontokból készítjük el az alaplevet sok óra főzéssel, de idő és kedv hiányában dolgozhatunk alaplével is, de akkor abból csakis valódit használjunk, ne valami utánzatot.
A felforrósított alaplébe beletesszük a száraz serpenyőben alaposan megpirított fűszereket (csillagánizs, fahéj, szegfűszeg, bors), majd ugyanabban a serpenyőben még nagyobb lángon még jobban megpirítjuk a félbevágott hagymát és a gyömbért, nyugodtan szenesedjen kicsit, attól lesz jó. Ez is megy bele a levesbe, legalább egy órát főzzük együtt őket, mehet bele kb evőkanálnyi cukor is. (Ha nem alaplével, hanem csontokkal kezdünk, akkor a gyömbért és a hagymát már abban a fázisban tegyük bele.)
Közben betesszük a mélyhűtőbe a marhahúst, akkor sokkal könnyebb lesz majd hajszálvékonyra szeletelni, ha kicsit megdermed. A rizstésztát pedig kb fél órára be kell áztatni hideg vízbe, főzést nem igényel, ezt úgy időzítsük, hogy a leves is akkor legyen kész, azaz fél órával a fűszerek hozzáadása után.
 
Közben előkészítjük a tálaláshoz a zöldségeket, a fűszernövényeket leszárazzuk nagyjából, az újhagymát felkarikázzuk vékony szeletekre, ha van kedvünk érdemes ecetes lébe felkarikázott chilit és hajszálvékonyra vágott fokhagymát is kínálni a leveshez, nagyon jó bele az is.
Jó sok tésztát tegyünk a leveses tányérokba, arra merjük rá a tűzforró levest, tegyük rá a nagyon vékony hússzeleteket és szórjuk meg a hagymával, fűszernövényekkel, csírával. A chilit, chiliszószt, citromot, ecetes-chilis fokhagymát és a maradék zöldfűszereket, főleg koriandert, csírát mellé is kínáljuk, azokat evés közben szokás pótolni, hogy mindig friss legyen.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Jókuti András

Jókuti András receptje

Szerkesztőink kedvencei

Vietnam ízei

Vietnam ízei

Délkelet-Ázsia ízei könnyen megszerethetők, izgalmas fűszerezés, egzotikus, de mégis érthető ízek. A kiváló thai konyhánál is sokrétűbb, kifinomultabb a vietnami, nem véletlenül lesz egyre népszerűbb a vendéglátásban is.

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?