
Phó leves
Adásban volt: 2013. április 17.
Végre elkészíthetjük az eredeti, vietnámi Pho levest otthon! Ha ebédre szeretnénk tálalni, bizony korán kell kelni!
2015. október 18.
Hozzávalók
- 1 hagyma
- 10 dkg gyömbér
- 1 kg marhacsont, 1/2 kg marhaszegy (kivéve, ha alaplével dolgozunk)
- 5 csillagánizs
- 5 szegfűszeg
- 1 szál fahéj
- pár szem egész feketebors
- 5 evőkanál halszósz
- só
- 250 g keskeny rizsmetélt
- 150 g marhahátszín, vagy -filé
- kevés cukor
- A tálaláshoz:
- 2 újhagyma
- 100 g szója, vagy egyéb csíra
- 1 csokor koriander zöldje (a legfontosabb!!!)
- 1 csokor ázsiai bazsalikom (esetleg elmaradhat)
- 1/2 csokor menta (esetleg elmaradhat)
- 2-3 chilipaprika
- 1-2 zöldcitrom vagy citrom
- chiliszósz
Elkészítés
Az az igazi, ha a szegyből és a csontokból készítjük el az alaplevet sok óra főzéssel, de idő és kedv hiányában dolgozhatunk alaplével is, de akkor abból csakis valódit használjunk, ne valami utánzatot.
A felforrósított alaplébe beletesszük a száraz serpenyőben alaposan megpirított fűszereket (csillagánizs, fahéj, szegfűszeg, bors), majd ugyanabban a serpenyőben még nagyobb lángon még jobban megpirítjuk a félbevágott hagymát és a gyömbért, nyugodtan szenesedjen kicsit, attól lesz jó. Ez is megy bele a levesbe, legalább egy órát főzzük együtt őket, mehet bele kb evőkanálnyi cukor is. (Ha nem alaplével, hanem csontokkal kezdünk, akkor a gyömbért és a hagymát már abban a fázisban tegyük bele.)
Közben betesszük a mélyhűtőbe a marhahúst, akkor sokkal könnyebb lesz majd hajszálvékonyra szeletelni, ha kicsit megdermed. A rizstésztát pedig kb fél órára be kell áztatni hideg vízbe, főzést nem igényel, ezt úgy időzítsük, hogy a leves is akkor legyen kész, azaz fél órával a fűszerek hozzáadása után.
Közben előkészítjük a tálaláshoz a zöldségeket, a fűszernövényeket leszárazzuk nagyjából, az újhagymát felkarikázzuk vékony szeletekre, ha van kedvünk érdemes ecetes lébe felkarikázott chilit és hajszálvékonyra vágott fokhagymát is kínálni a leveshez, nagyon jó bele az is.
Jó sok tésztát tegyünk a leveses tányérokba, arra merjük rá a tűzforró levest, tegyük rá a nagyon vékony hússzeleteket és szórjuk meg a hagymával, fűszernövényekkel, csírával. A chilit, chiliszószt, citromot, ecetes-chilis fokhagymát és a maradék zöldfűszereket, főleg koriandert, csírát mellé is kínáljuk, azokat evés közben szokás pótolni, hogy mindig friss legyen.
Megosztom barátaimmal
