Pásztorpite sajtos krumplipürével

Hozzávalók
- 50 dkg darált hús
- 20 dkg zöldborsó
- 1 db vöröshagyma
- 1 db szárzeller
- 1 db sárgarépa
- 1 db paradicsom
- 1 db petrezselyemgyökér
- 1 db kápia paprika
- rozmaring, só, bors, kakukkfű
- 5 dkg zsír
- csillagánizs
- 5 dl alaplé, babérlevél
- 1 kg krumpli
- 2 dl tejszín
- 1 ek vaj
- 10 dkg cheddar sajt
Elkészítés
A zsírt egy serpenyőben felolvasztjuk, és megdinszteljük rajta a nagyobb darabokra vágott vöröshagymát.
Közben a meghámozott és kockára vágott krumplit megfőzzük. Ha megfőtt, leszűrjük és a tűzhelyre visszatéve, elpárologtatjuk belőle a lehető legtöbb nedvességet. Még forrón összenyomkodjuk és belereszeljük a sajtot. Felöntjük a tejszínnel, hozzáadjuk a vajat és krémesre kikeverjük. Sózzuk, ha szükséges
Mikor a hagyma már megdinsztelődött, hozzáadjuk az apróra vágott kápia paprikát, paradicsomot és a darált húst is. Alaposan szétnyomkodjuk, hogy ne álljon össze csomóba. Friss kakukkfűvel és rozmaringgal fűszerezzük.
Felöntjük az alaplével.
A gyökérzöldségeket megpucoljuk, a szárzellerrel együtt felaprítjuk és a raguhoz adjuk. Beleszórjuk a zöldborsót is. Rottyantunk rajta egyet és átkanalazzuk egy tűzálló tálba. A tetejére simítjuk a krumplipürét és sütőben ropogósra sütjük.
