Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Paszternákchips

"Egy teljes napon át dugdosom a kóstolgató család elől, hogy megélje a vendégséget."
2016. október 5.

A gyerekeim születése óta sok minden megváltozott. Ha mást nem is veszünk, csak az étkező asztal körüli életünket: nos, a táplálkozási, így a vásárlási szokásainkra, az alapanyag-ismeretünkre és -igényességünkre mind, mind komoly hatással volt már az első jövevény. Hogy mi a szösz a paszternák? Ha valaki 15 éve említi nekem ezt a zamatos, édeskés gyökérzöldséget, valószínű ugyanúgy felhúzom a vállam, mint a nagy többség. Ma már előszeretettel használom a konyhában párolva, főzve, sütve, pürésítve, bárhogy.
Egyébként a paszternák, pasztinák, akárhogy is hívjuk, a gyakorlott szemnek is esetenként gondot okoz megkülönböztetni a fehérrépától. Az én trükköm az illatolás és a megfigyelés. T.i. a legárulkodóbb vele kapcsolatban az édeskés illata, a fehérrépáénál valamivel simább bőre, és az, hogy a szár és a gyökér találkozásánál a fehérrépa esetében kúp formában végződik a gyökér, míg a paszternák esetében csapott. Már az ókorban is előszeretettel fogyasztották, de a krumpli sajnos kiütötte a népszerűség nyergéből. Méltatlanul, mert magas a tápértéke, rendkívül finom és sokoldalú, nem mellesleg alacsony a kalóriatartalma (55kcal/100g). Káliumban és rostokban gazdag, jótékonyan hat az emésztésre, vizelethajtó, görcsoldó, epe- és vesetisztító, gyomorpanaszok esetén hozhat enyhülést

Hozzávalók

  • 3 nagy paszternák
  • 3 ek olívaolaj
  • 1 ek szezámolaj
  • 1 ek almaecet
  • 1 ek durva szemű himalája só
  • frissen őrölt bors
  • igény szerint cayanne bors
  • tálaláshoz natúr vagy szárított oreganós tejföl/joghurt

Elkészítés

Elképesztő egyszerű a dolgom ezzel az egészséges nassal. A sütőt 165 fokra beállítom. A paszternákot meghámozom, uborkagyalun vékonyra leszeletelem, meglöttyintem az olajakkal, ecettel, és meghintem a sóval és a borssal. Alaposan összeforgatom, és két-három, sütőpapírral ágyazott tepsin szétterítem a szeleteket úgy, hogy lehetőség szerint minél kevésbé fedjék egymást. Ezek után már csak annyi a feladatom, hogy 35-40 percre betolom a sütőbe (nekem néha cserélgetnem kellett egymás alatt-fölött a tepsiket, mert a légkeverés ellenére nem sült egyenletesen), és amikor már kellően megpirult, kiveszem hűlni – ezalatt válik igazán roppanóssá.

Egy másik bevált módszerem, hogy minden előkészítés nélkül a megmosott paszternákot héjastól egy zöldséggyalu segítségével egyenesen a serpenyőben felforrósított liternyi pecsenyezsírba küldöm, ami egy jó konfitálás után maradt vissza. Semmi extra ízanyagot nem fog igényleni, csak a sütést követően kevés sót. Arra vigyázok, hogy mindig csak annyi paszternákot gyalulok a zsírba, hogy az ne hűljön le túlságosan, így a szeletek gyorsan elkészülnek, és nem szívják meg magukat túlzottan zsírral. Minden adagot papírtörlőre szedek egy szűrőlapát segítségével.

5-10 perc elteltével beborítom egy tálba, és egy teljes napon át dugdosom a kóstolgató család elől, hogy megélje a vendégséget.

5/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Bezzegh Éva

Bezzegh Éva receptje

Szerkesztőink kedvencei

Currys sült zöldbab mártogatóssal

Currys sült zöldbab mártogatóssal

A ropogós, fűszeres zöldbab és hozzá a juhtúrós mártogatós vendégségre, de családi filmnézéshez, beszélgetéshez vagy egy pohár bor mellé is remek fogás.
Zöldségchipsek avokádós mártogatóssal

Zöldségchipsek avokádós mártogatóssal

Az igazi chips helyett cékla chips, az igazi majonéz helyett avokádókrém. Tévénézős ropogtatnivaló.
Bundában sült hagymakarika és mártogatós

Bundában sült hagymakarika és mártogatós

Szuper finom vegetáriánus fogás, ami egészséges is, ha nem túl bő zsiradékban, hanem sütőben sütjük meg a zöldséget. Különféle mártogatóssal kínáljuk.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!